JxCat i ERC insten el Parlament a demanar la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya

Publicat 25/9/2019 22:13:27CET
El portaveu de Junts per Catalunya en el Parlament, Albert Batet al costat d'un llaç groc, en representació d'un pres polític absent durant el debat sobre política general, en el Parlament de Catalunya, a Barcelona, a 25 de setembre de 2019.
David Zorrakino - Europa Press

Reclamen la dimissió immediata de la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera

BARCELONA, 25 set. (EUROPA PRESS) -

Els grups de JxCat i ERC al Parlament han registrat aquest dimecres una proposta de resolució conjunta en la qual demanen que la Càmera catalana declari necessària "la retirada de Catalunya dels efectius de la Guàrdia Civil".

"S'ha mostrat obertament com una policia de caràcter polític que està centrada a perseguir a determinats col·lectius polítics i socials, i completament redundant a l'hora de garantir la seguretat de la ciutadania", recull el text que han presentat en el marc del Debat de Política General.

L'escrit demana que el Parlament denunciï els "abusos de drets civils i polítics que no solament s'han centrat en líders polítics i socials, sinó que han abusat de la legislació impulsada sota l'excusa de combatre el terrorisme, per atemorir a la ciutadania i coartar la protesta", i sol·licita a la Càmera exigir la dimissió immediata de la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera.

"És manifestament incapaç, de garantir els drets fonamentals de la ciutadania", conclou, i demana parar les operacions de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que consideren prospectives i que asseguren que fan una utilització especulativa i arbitrària dels tipus penals associats al terrorisme per reprimir l'activisme social i polític, segons el text.

També inclouen una petició als grups amb representació al Congrés per impulsar una modificació del Codi Penal en matèria de delictes de terrorisme "que va obrir la porta a l'arbitrarietat i l'abús" en la seva aplicació.

JUDICI DEL 1-O

La proposta adverteix "un increment de la repressió i una creixent deriva en la restricció del lliure exercici dels drets civils i polítics per part de l'Estat, i una acció concertada dels diferents poders d'Estat constituïda en una autèntica causa general contra l'independentisme".

Per això, demana que el Parlament constati que el procés judicial del Tribunal Suprem contra els impulsors de el 1-O és "arbitrari, esbiaixat i en el qual els drets fonamentals de la ciutadania s'han vist abusats i violentats per part, tant dels cossos policials de l'Estat, com de la Fiscalia, el jutge instructor, el jutjat del Suprem, el Govern i el Cap d'Estat".

Sol·licita a la Càmera que "denunciï un Govern i una cúpula del poder judicial manifestament esbiaixada i que actua clarament preocupada per garantir la raó d'Estat".

També avisen que seria "un abús flagrant" que el Suprem dictés sentència abans que el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciï sobre la immunitat parlamentària d'Oriol Junqueras, que va sortir escollit eurodiputat en les últimes eleccions.

GOVERN I MOSSOS

A més, demanen al Parlament que insti el Govern a revisar la seva participació com a acusació en processos jurídics que impactin en el lliure exercici dels drets civils i polítics.

Plantegen "seguir duent a terme una revisió exhaustiva" de les actuacions dels Mossos d'Esquadra, d'acord amb els mecanismes de transparència i de control intern.