Publicat 2/7/2020 11:37:22 +02:00CET

JxCat i ERC demanen al Parlament que exigeixi al Govern central que situï el dèficit en l'1%

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès (d), i el president de la Generalitat, Quim Torra, durant una sessió plenària al Parlament en la qual es debat la gestió de la crisi sanitària
David Zorrakino - Europa Press

Reclamen a l'Estat que derogui la llei d'estrangeria i les reformes laborals

BARCELONA, 2 jul. (EUROPA PRESS) -

JxCat i ERC han presentat una proposta de resolució conjunta al Parlament, que demana que la cambra catalana exigeixi al Govern central que revisi l'objectiu de dèficit del 2020 per situar-lo "com a mínim" en l'1% per fer front a l'increment de despesa que ha provocat la crisi del coronavirus.

La iniciativa, que ha recollit Europa Press, és una de les que han presentat conjuntament els socis de govern en el ple monogràfic sobre la gestió del coronavirus i que es votarà divendres.

La resolució inclou reclamacions econòmiques i transferències de recursos a l'executiu de Pedro Sánchez, com que els ajuntaments puguin tenir superàvit per pal·liar els efectes de la pandèmia, també insta el Govern a reprioritzar les partides dels departaments i aprovar "una ampliació" dels pressupostos catalans amb els recursos de l'Estat i la UE.

En una altra proposta, JxCat i ERC reclamen al Govern que reconegui la tasca dels professionals del sistema sanitari durant la pandmeia, vetllar per una millora de les seves condicions laborals, i assegurar que cada centre sanitari adopti les mesures adequades per garantir el descans dels professionals.

Una altra resolució planteja la necessitat d'enfortir el sistema de vigilància epidemiològica de Catalunya i demana al Govern espanyol que treballi per "garantir la presència directa de la Generalitat en tots els àmbits de participació" de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

VIOLÈNCIA MASCLISTA I RACISME

Així mateix, en una proposta dedicada als drets de les dones, JxCat i ERC reclamen al Govern que desenvolupi un pla de mesures per lluitar contra la violència masclista "per fer front a l'efecte del confinament per la crisi de la covid-19".

També en dediquen una al racisme, en la qual insten al Govern que exigeixi a l'Estat la derogació de la llei d'estrangeria i que presenti davant el Govern central les mesures que facilitin la regularització de més de 150.000 persones que viuen en situació irregular a Catalunya.

Sobre l'àmbit laboral, han presentat una iniciativa que demana al Govern espanyol que prorrogui la vigència dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) més enllà del 30 de juny i derogui les reformes laborals, i en una altra sobre educació insten la Generalitat a començar el curs 2020-2021 garantint el dret a l'educació presencial de tots els alumnes.