JxCat, ERC i CUP demanen al Parlament comprometre's per aconseguir l'amnistia dels presos

Publicat 25/9/2019 22:48:45CET

Insten la Cambra a conjurar-se per liderar la resposta a la sentència basada en l'autodeterminació

BARCELONA, 25 set. (EUROPA PRESS) -

JxCat, ERC i la CUP han presentat una proposta de resolució conjunta al Debat de Política General, en la qual demanen que el Parlament es comprometi a treballar per aconseguir l'amnistia dels presos sobiranistes si són condemnats en la sentència del judici de el 1-O.

La iniciativa, recollida per Europa Press, es votarà aquest dijous i també reclama a la Cambra catalana que, si la sentència és condemnatòria, es conjuri "a liderar una resposta institucional a la sentència basada en el respecte, garantia i defensa dels drets fonamentals cívics i polítics, les llibertats i l'exercici del dret de l'autodeterminació".

També cerca que el Parlament cridi a l'exercici del dret de manifestació, llibertat d'expressió, mobilització i protesta, "sempre per les vies pacífiques, cíviques i democràtiques" en cas que la sentència del Suprem condemni als presos independentistes.

En la resolució, els grups independentistes reiteren la seva "denúncia del procediment seguit contra els representants polítics i civils per entendre-ho com un procediment polític contra l'independentisme" i insisteixen que l'única sentència possible ha de ser l'absolució.

Així, exigeixen l'alliberament dels dirigents independentistes a la presó i el lliure retorn dels que estan a l'estranger, i el "sobreseïment de totes les causes repressives".

Un altre dels punts pretén que el Parlament "denunciï i rebutgi la via judicial i repressiva adoptada pels poders de l'Estat com a resposta a la demanda legítima de la ciutadania de Catalunya de decidir el futur polític de manera col·lectiva i democràtica".

DEFENSA DE L'AUTODETERMINACIÓ

A més, manifesta la necessitat d'apostar per "les vies polítiques i la cerca de solucions democràtiques per fer efectiu que el futur de Catalunya sigui el que el poble de Catalunya vulgui".

Amb la iniciativa els tres grups volen que el Parlament es ratifiqui en "la defensa de l'exercici del dret a l'autodeterminació com a instrument d'accés a la sobirania del conjunt del poble de Catalunya".