Publicat 26/11/2019 15:58:18 +01:00CET

JxCat, ERC i la CUP aprovaran totes les esmenes per separat a la proposta contra la sentència

Ple del Parlament.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Superen les discrepàncies sobre com respondre la suspensió del TC però sense un text únic

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

JxCat, ERC i la CUP han consensuat aquest dimarts aprovar les esmenes que havien presentat cadascun pel seu compte a la proposta de resolució de resposta conjunta a la sentència de l'1-O, en lloc de transaccionar-les perquè es votés un únic text, han explicat fonts dels tres grups.

Així, han aconseguit aquest acord pocs minuts abans que a les 15.00 hores comencés el ple del Parlament, on es votarà aquesta proposta de resolució.

Les fonts ja citades han assegurat que tenien redactat un text conjunt per transaccionar les esmenes, però que finalment han optat per no presentar-lo i votar per separat totes les esmenes per evitar que els grups de l'oposició provin d'obstaculitzar el ple demanant que la Mesa el reconsiderés.

Els tres grups independentistes han conclòs que no volen "entrar en el joc" d'aturar el ple perquè la Mesa abordi una eventual petició de reconsideració, de manera que prefereixen que es votin totes les esmenes per separat, tot i que no sigui un text conjunt.

JxCat, ERC i la CUP van registrar el 22 d'octubre una proposta de resolució conjunta per respondre la sentència del Tribunal Suprem, que rebutja la sentència i un punt --l'11-- reiterava la defensa de l'autodeterminació i la reprovació de la Monarquia, però aquest punt va ser suspès pel Tribunal Constitucional (TC).

Davant d'aquesta suspensió, els tres partits van presentar esmenes cadascun pel seu compte, la qual cosa va provocar discrepàncies entre ells, precisament en la proposta que havia d'escenificar la unitat de l'independentisme contra la sentència de l'1-O.

Finalment han acordat que els tres votaran a favor de les esmenes que ha presentat cadascun, que s'aprovaran gràcies a la majoria absoluta que tenen en el ple.

L'esmena de la CUP proposa que la resolució rebutgi la suspensió del TC, cosa que també demana ERC perquè la veu contrària als drets fonamentals de llibertat d'expressió, ideològica i participació política, i JxCat vol que el Parlament reivindiqui poder debatre i votar el dret a l'autodeterminació i la reprovació de la monarquia.