Actualitzat 24/01/2019 18:25

JxCat, ERC, Cs i el PP rebutgen al Parlament apujar l'IRPF a les rendes de més de 120.000 euros

Ple del Parlament
PARLAMENT

Juntament amb Cs tomben la proposta de CatECP d'augmentar l'impost de successions

BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)

Els grups parlamentaris de JxCat, ERC i el PP han rebutjat aquest dijous al Parlament un punt d'una moció dels comuns que demanava incrementar l'IRPF a les rendes de més de 120.000 euros, una de les demandes que CatECP ha posat sobre la taula en la negociació amb el Govern català per donar suport als Pressupostos de la Generalitat 2019.

Durant el ple del Parlament, el diputat dels comuns, David Cid, ha presentat la seva proposta que planteja "impulsar una reforma de l'IRPF" per la qual les rendes de més de 120.000 euros paguin el 25,5% en el tram autonòmic, a què només han donat suport el PSC i la CUP, i que, amb l'abstenció de Cs, ha provocat que el punt decaigués.

JxCat, els republicans, els populars i la formació taronja han coincidit a rebutjar un altre punt de la moció en la qual els comuns plantejaven una reforma de l'impost de Successions i Donacions "per eliminar privilegis fiscals en forma de bonificacions" i que permetria que la recaptació de la Generalitat per aquest tribut arribés als 475,5 milions d'euros, que tampoc no ha tirat endavant.

Durant el debat de la moció, Cid ha insistit en la necessitat d'obtenir més ingressos per revertir les retallades, blindar els serveis públics i lluitar contra la desigualtat, en implementar mesures com la incorporació de 850 professionals sanitaris, per reduir les llistes de dependència, acabar amb les llistes d'espera d'urgència habitacional i per duplicar els recursos per a la infància.

Els comuns i el Govern català estan immersos en les negociacions dels pressupostos, i en la sessió de control al president del Govern de la Generalitat d'aquest dimecres, la presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ja va advertir que eren a "anys llum" de fer-los costat.

En les seves intervencions a la Cambra, Cid ja havia advertit el conseller d'Economia, Pere Aragonès, que al llarg de la negociació es veuria si ERC està més prop de les seves tesis o de les de la consellera de Presidència Elsa Artadi (JxCat).

"Quan la gent es mulla és quan vota, no pas quan parla. Aquests dos impostos són els que tenen més capacitat de recaptació i els que toquen les rendes més altes. No volen tocar les rendes més altes", ha dit assenyalant la pantalla que marca la votació del Parlament, abans d'emetre les votacions.

LA RÈPLICA D'ARAGONÈS

Després de les paraules de Cid, abans de votar, el vicepresident ha fet servir la prerrogativa que té com a membre del Govern de Torra per intervenir en el debat i ha retret a Cid que no expliqui les partides dels pressupostos que els han presentat durant les reunions bilaterals amb els comuns, que inclouen 1.660 milions més per als departaments.

El conseller ha repassat el treball fet per la conselleria d'Economia en matèria fiscal durant els darrers anys, que Cid havia criticat, i ha enumerat els impostos que la Generalitat ha creat i que no tenen la resta de comunitats.

"Ara s'ha de fer el recorregut a nivell de l'Estat", ha dit, i ha avisat que el Govern català aposta per una economia competitiva que atregui el talent, per la qual cosa afirma que cal crear les figures impositives concretes.

Per aquest motiu, li ha respost que és "fonamental no perdre de vista l'entorn" i ha alertat que si augmenten algunes figures impositives poden ser víctimes del dúmping fiscal, és a dir, que les empreses optin per altres comunitats on es paguin menys impostos.

La resta de grups ha retret a Aragonès no haver revelat cap detall del seu projecte de finances públiques per a Catalunya fins que ha respost aquest dijous a Cid, i li han exigit que expliqui a tots els grups el contingut del seu projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés