Publicat 17/11/2020 18:24CET

JxCat demana partides per a autònoms i pimes, un fons Covid, un gasoil agrari i finançament a Catalunya en els PGE

La diputada de Junts per Catalunya (JxCat) al Congrés, Laura Borràs.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

MADRID, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

El Grup Parlamentari JxCat ha registrat al Congrés més de 350 esmenes en el projecte de pressupostos del 2021 perquè es prioritzin els ajuts econòmics i socials, entre les quals demana crear un fons covid i un altre d'específic per a les poblacions de menys de 20.000 habitants; partides per a autònoms, pimes i d'impuls de l'ocupació juvenil, i crear un gasoil professional agrícola, ramader i forestal amb un IVA del 10% amb ajuts fiscals als agricultors.

Aquestes són algunes de les propostes de les esmenes parcials que ha registrat la formació catalana, en les qual també s'inclouen reivindicacions històriques de finançament per a Catalunya.

En vista del "moment excepcional" de la pandèmia, i les conseqüències "tan negatives" per a les famílies i els negocis, JxCat prioritza la creació d'un fons covid de 180 milions d'euros i un de 60 milions específic per a les poblacions de menys de 20.000 habitants.

La formació afirma que les administracions locals i municipals, ja "de per si infrafinançades", són la primera finestreta a la qual accedeixen els ciutadans per resoldre els seus problemes, i ara pateixen les conseqüències de la crisi econòmica, social i sanitària.

Així mateix, JxCat reclama una partida de 500 milions per a autònoms i emprenedors, i 200 milions més per a pimes per fer front a la crisi, i recorda que una de cada quatre empreses que ha fet fallida a Espanya son a Catalunya.

De la mateixa manera, amb el 40% d'atur juvenil, JxCat reclama en una altra esmena parcial impulsar l'ocupació juvenil amb 500 milions d'euros.

En aquest context, veu també "imprescindible" garantir el dret a l'habitatge a les famílies en situació de vulnerabilitat, per la qual cosa reclamen 300 milions d'euros per ajuts a l'habitatge per a joves i col·lectius vulnerables, i una partida específica de 150 milions per habitatge social al Baix Llobregat (Barcelona), una de les zones amb més densitat de població de Catalunya.

A més, demana 100 milions per invertir en el segon cicle d'educació i promoure la gratuïtat de l'ensenyament per a les famílies que més ho necessitin.

REIVINDICACIONS HISTÒRIQUES EN FINANÇAMENT

Un altre bloc de les esmenes són les reivindicacions històriques de la Generalitat i els "incompliments" en matèria de finançament, en relació amb 3.649 milions de deute per a la llei de la dependència que l'Estat no finança, tot i que estigui obligat per llei.

També presenta esmenes referides a 350 milions addicionals per Rodalies; 50 milions per a transport públic; impulsar definitivament el Corredor Mediterrani i 50 milions per revertir les conseqüències del temporal Gloria.

GASOIL PROFESSIONAL AGRARI I AJUDES FISCALS

En una altra de les esmenes sol·licita que el Govern iniciï amb caràcter d'urgència les reformes normatives i econòmiques amb vista a la creació d'un gasoil professional agrícola, ramader i forestal per al consum en tots els usos professionals de les explotacions (vehicles afectes, instal·lacions o regadius).

Per fer-ho s'aplicarà al gasoil el tipus impositiu d'IVA més baix possible, del 10%, i també el mínim establert per a l'impost especial d'hidrocarburs per la directiva europea. Mentre es mantingui la devolució de l'impost de gasoil agrícola, aposta per un mecanisme de descompte al moment de la seva adquisició.

També demanda un IVA reduït en els béns i serveis que s'utilitzin en la producció agrícola, ramadera i forestal i l'extensió del tractament fiscal favorable als ajuts a la incorporació de joves agricultors.

PARTIDES PER ALS SANITARIS

De la mateixa manera, una altra esmena aposta perquè les inversions en produccions espanyoles de llargmetratges i curtmetratges cinematogràfics i de sèries audiovisuals de ficció, animació o documental, que permetin la confecció d'un suport físic previ a la producció industrial seriada, donin dret al productor o als contribuents que participin en el finançament a una deducció del 30% respecte al primer milió de base de la deducció i del 25% sobre l'excés d'aquest import.

Finalment, per als sanitaris reclama dues partides de 400 milions d'euros adreçades, d'una banda, a la investigació, de l'altra, a l'atenció sanitària per fer front a la covid-19.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés