Publicat 15/9/2020 12:06:55 +02:00CET

JxCat demana al Parlament que constati la necessitat de "culminar la independència de Catalunya"

El president de la Generalitat, Quim Torra, parla amb el president de JxCat al Parlament, Albert Batet, en el ple del Parlament. Barcelona, Catalunya (Espanya), 9 de setembre del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 15 set. (EUROPA PRESS) -

JxCat ha registrat una moció al Parlament en la qual demana que la cambra constati que l'única manera de protegir les institucions catalanes és "culminar la independència de Catalunya amb els mecanismes propis d'una democràcia".

"El Parlament constata que l'única manera de garantir que Catalunya sigui governada per les persones elegides democràticament pel poble i es pugui dotar de les seves pròpies lleis, i alhora salvaguardar les institucions i protegir els representants públics de la repressió i persecució sistemàtica de l'Estat espanyol, és culminar la independència de Catalunya amb els mecanismes propis d'una democràcia", resa el text al qual ha tingut accés Europa Press.

En un altre punt, la moció "denuncia la repressió continuada de l'Estat espanyol contra la presidència de la Generalitat i, concretament, contra els tres últims presidents de Catalunya", Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra.

També planteja que la cambra rebutgi "les ingerències dels diversos poders de l'Estat en les dinàmiques democràtiques de les institucions catalanes, que són les úniques legitimades per elegir i cessar el president de la Generalitat", dos dies abans de la vista de Torra al Tribunal Suprem per la seva inhabilitació.

Així mateix, exigeix una amnistia per anul·lar totes les causes judicials contra els processats per defensar drets polítics, socials o civils, i condemna la "intervenció i pressions de l'Estat sobre el Parlament".

A més, proposa que la cambra lamenti que el canvi de govern a l'Estat "no hagi suposat cap millora perceptible en matèria de drets i llibertats, i que continuï la mateixa dinàmica repressiva imposada a Catalunya de governs anteriors".

En el preàmbul, JxCat fa un repàs històric de totes les vegades en les quals les institucions catalanes han estat intervingudes, des del Decret de Nova Planta del 1716 fins als fets posteriors a l'1-O, i conclou: "És per tot això que el Parlament de Catalunya reitera que l'única manera de garantir el manteniment de les institucions catalanes serà la constitució d'una república catalana com un estat de dret democràtic i social".

Contador