Actualitzat 08/11/2020 15:02 CET

JxCat aprova aquest diumenge el reglament de primàries

El líder de JxCat, Carles Puigdemont, al costat de la vicepresidenta de JxCat Elsa Artadi, en l'acte de clausura del congrés fundacional del partit.
JXCAT - Archivo

El termini per presentar-se acabarà dimecres i el 29 es proclamarà el nom del presidenciable

BARCELONA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

JxCat aprovarà aquest diumenge el seu reglament de primàries per elegir el candidat que optarà a la Presidència de la Generalitat" a les eleccions catalanes previstes per al 14 de febrer, el nom del qual es proclamarà el 29 de novembre.

El reglament estableix que les primàries de JxCat se celebraran en una doble urna: la primera per triar el cap de llista, i la segona per designar les persones que ocuparan els principals llocs a cada circumscripció, com els caps de llista.

A partir de dilluns i fins dimecres, començarà el procés d'elecció del presidenciable, per la qual cosa els candidats que vulguin encapçalar la llista de JxCat a les eleccions hauran de presentar-se a les primàries.

També haurà de fer-ho l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont si vol liderar la candidatura, i tot i que dins de JxCat ningú discuteix el seu nom i considera que és el seu major reclam, haurà de prendre una decisió sobre aquest assumpte.

Fins ara, els qui sí s'han postulat públicament en la cursa per ser caps de llista són la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, mentre que també són a les quinieles el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, i el de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.

La votació tindrà lloc el 28 i 29 de novembre, aquest últim el dia en què es proclamarà el presidenciable de JxCat, que en el cas que fos Puigdemont no seria l''efectiu' per la seva situació judicial.

El període de presentació de candidatures per presentar-se a la segona urna no començarà fins, com a mínim, el dia després d'aquesta proclamació.

Aquest punt obre la porta al fet que els possibles candidats que hagin estat derrotats com presidenciables, es puguin presentar a les primàries per les circumscripcions.

En el reglament, JxCat recull que volen que el procés de configuració de les llistes sigui "democràtic i plenament transparent" en relació amb la participació dels afiliats en les decisions que es prenguin, i que es garanteixi la paritat de gènere amb el sistema de llistes cremallera i l'equilibri territorial.

CIRCUMSCRIPCIÓ ÚNICA

Per a l'elecció del presidenciable, la circumscripció serà única a tot Catalunya i, a més dels afiliats, els simpatitzants que ho sol·licitin podran ser candidats si ho aprova l'Executiva.

Tots els que es presentin hauran d'aconseguir 100 avals d'afiliats, i un cop els aconsegueixin i es comprovi la seva validesa es tancarà el mecanisme de recepció de nous avals.

El 16 de novembre està previst que es validin i hi hagi la proclamació de candidatures, que podran fer campanya fins a la votació i proclamació del candidat.

SEGONA URNA

En relació a la urna per elegir els integrants de les quatre circumscripcions electorals (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), també es podran presentar a les primàries els afiliats i els simpatitzants que ho sol·licitin, si ho aprova l'Executiva, però en aquest cas no es requerirà presentar avals.

El procés servirà per triar les persones que ocuparan els tres primers llocs per a la circumscripció de Lleida i Tarragona, les quatre primeres posicions de Girona, i a Barcelona s'escolliran, sota el mateix criteri, les vuit persones immediatament posteriors al que hagi estat elegit cap de llista per presidir la Generalitat.

Segons el reglament, cada afiliat podrà votar un màxim de dues persones a Lleida i Tarragona, tres a Girona i sis a Barcelona, i les candidatures s'ordenaran seguint el criteri de major a menor nombre de vots obtinguts, i només ho podrà modificar l'Executiva de JxCat per garantir la paritat i l'ordenació en cremallera.

La direcció completarà la llista a cadascuna de les circumscripcions quan s'hagin proclamat els resultats de totes dues urnes sobre la base de diversos criteris, com són el suport que hagin obtingut les persones que no hagin estat designades automàticament com a integrants de la candidatura, la paritat, la pluralitat ideològica, l'equilibri territorial i la diversitat professional i generacional, entre d'altres.

En relació amb els dos últims llocs de cada llista, la direcció es reserva el dret a incorporar els noms que consideri per ser "posicions simbòliques" en què se situen persones d'especial projecció i prestigi.

SINDICATURA ELECTORAL

El document també preveu la constitució de la Sindicatura Electoral, que estarà integrada per quatre persones a proposta de la direcció, i que estarà presidida per un membre de l'Executiva que tindrà vot diriment en cas d'empat.

L'òrgan serà responsable de la creació, publicació i tancament del cens electoral, format pels afiliats al corrent de pagament de JxCat, així com del recompte de vot, l'arxiu de les actes de votació i la proclamació provisional i definitiva dels resultats, entre d'altres funcions.

La votació serà secreta, personal i intransferible, excepte la dels presos de l'1-O que podran fer-ho a través de terceres persones.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés