REUTERS


MADRID, 6 (EUROPA PRESS)

L'expresident català Carles Puigdemont i els seus exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí podran concórrer en les eleccions al Parlament Europeu del proper 26 de maig, segons han dictaminat els jutjats del Contenciós-Administratiu de Madrid que havien de resoldre els seus recursos.

La sentència, tal com ja va considerar el Tribunal Suprem, estableix que l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) que va establir que no podien presentar-se pel partit Lliures per Europa (Junts) no és conforme a Dret, per la qual cosa ordena a aquest organisme que publiqui la candidatura incloent Puigdemont, Comín i Ponsatí.

OBLIGATS PEL SUPREM

Els magistrats de Madrid no dubten a explicar en les seves sentències que les seves decisions venen donades per la resolució d'aquest diumenge del Suprem, tot i que, en la seva opinió, tant Puigdemont com Comín i Ponsatí no han fet els tràmits necessaris per inscriure's en el cens d'electors residents a l'estranger (CERA) ni han notificat oficialment que no resideixen a Espanya.

Per als jutges, els recurrents s'han posat "voluntàriament en una situació de burla d'una altra obligació essencial amb transcendència en l'ordenació del procés electoral" i "són ells mateixos els qui, per la seva actuació i la seva voluntat, s'han posat en una situació que afecta la seva condició d'electors".

LA LLIBERTAT DE CRITERI NO ÉS POSSIBLE

No obstant això, i una vegada exposat aquest argument, els magistrats subratllen que el Tribunal Suprem ja ha determinat que la situació de rebel·lió de Puigdemont i els seus exconsellers "no és causa d'ineligibilitat", de manera que la "llibertat d'actuació i criteri" dels jutjats ordinaris "no és possible".

"Les resolucions judicials no tenen la finalitat d'emetre simples opinions, sinó decisions d'obligat compliment. I quan en un mateix procés dicten resolucions diferents ordres judicials, el que preval sempre és el que emet l'òrgan de rang superior", expliquen les sentències.

"El Tribunal Suprem, encara que com ell diu no té competència per resoldre sobre aquesta qüestió, alhora ha determinat que aquest jutjat resolgui conforme als raonaments de l'acte referit. És a dir, que en relació amb la suposada causa d'ineligibilitat que pogués afectar els recurrents, pel fet de trobar-se en rebel·lió, no impedeix que puguin ser candidats, perquè l'alt tribunal ha determinat que aquesta situació de rebel·lió no és causa d'inegibilitat", argumenten.

FAN VIDA NORMAL

Però a més, les sentències recalquen que la situació de rebel·lió de Puigdemont, Comín i Ponsatí és "directament imputable" a la decisió que va prendre l'instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, en retirar "unilateralment i per voluntat pròpia les ordres d'extradició que s'havien emès contra ells".

I a més, recorden que el Tribunal de Schleswig-Holstein, a Alemanya, ja havia acordat l'entrega de Puigdemont "amb certes condicions" --pel delicte de malversació i no pel de rebel·lió--, per la qual cosa és "indiscutiblement fals que la situació de rebel·lió processal en la qual es troba a Espanya li sigui imputable personalment".

Tot això, afegeixen, se suma al fet que Puigdemont, Ponsatí i Comín tenen un "domicili conegut" i despleguen "activitat pública amb normalitat, fins al punt de presentar-se en unes eleccions".

Les tres sentències que han dictat aquest dilluns els jutjats de Madrid es poden recórrer davant del Tribunal Constitucional en un termini de dos dies. No és previsible que la Fiscalia de Madrid acudeixi al tribunal de garanties, perquè divendres passat ja es va mostrar d'acord amb què l'expresident català i els seus exconsellers poguessin concórrer el 26M.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés