Actualitzat 05/05/2019 18:34

El jutjat contenciós de Madrid trasllada al Suprem el recurs sobre la candidatura de Puigdemont


EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 4 May. (EUROPA PRESS) -

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, juntament amb els 9 i 21, han decidit traslladar al Tribunal Suprem el recurs presentat per la candidatura Lliures per Europa (Junts) contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'excloure l'ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí de les llistes per a les eleccions europees el proper 26 de maig.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), els tres jutjats entenen que el Tribunal Suprem ha de pronunciar-se, ja que el recurs planteja qüestions que afecten "tant a la inelegibilitat dels candidats com a la proclamació de les candidatures".

En la seva opinió, aquests assumptes "es troben tan íntimament relacionats que ha de ser el Tribunal Suprem qui estableixi el criteri jurídic que els resolgui".

Per tant, i "amb la finalitat d'evitar possibles resolucions contradictòries", els tres tribunals del contenciós administratiu han decidit elevar les actuacions a la Sala Tercera contenciosa administrativa del Tribunal Suprem en estar coneixent del mateix recurs.

La Fiscalia de Madrid s'ha mostrat aquest divendres a favor que s'estimi el recurs de Junts en considerar que la decisió de la JEC "no és ajustada a Dret, quan vulnera el dret fonamental de sufragi passiu" de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Al llarg de nou folis, el fiscal es recolza en el vot particular discrepant que acompanyava la resolució de l'organisme supervisor, emès per quatre membres, en el qual es considerava que la JEC havia d'haver apostat per una interpretació més favorable de l'ordenament jurídic prevalent el dret a la participació política.

Segons la resolució de la JEC, adoptada el passat 29 d'abril, els tres polítics catalans no poden ser electors i tampoc "elegibles" perquè no figuren adequadament en el cens electoral. Explica l'acord que Puigdemont i els seus consellers apareixen com a residents a Espanya malgrat que "és notori" que no estan en aquests municipis, sinó que "des de fa dos anys estan fora del territori nacional per evadir-se de l'acció de la justícia".

Si bé, la Fiscalia recorda que la pròpia llei orgànica del règim electoral general (LOREG), en el seu article 7.2, permet mitjans de prova alternatius al cens d'electors com que la persona interessada reuneixi "totes les condicions exigides per a això".

En aquest sentit, per al fiscal, l'"això" al que es fa referència s'explica en l'article 31.1 de la mateixa norma que precisa que "el cens electoral conté la inscripció dels qui reuneixen els requisits per ser elector i no es trobin privats, definitiva o temporalment, del dret de sufragi".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés