Publicat 11/8/2020 18:07:31 +02:00CET

La jutgessa desestima el recurs a la suspensió del tercer grau dels presos de l'1-O

Els presos de el 1-O, dins del recinte penitenciari de Lledoners després de la seva compareixença a Sant Joan de Vilatorrada, Barcelona, Catalunya (Espanya), a 28 de juliol de 2020.
Pau Venteo - Europa Press

Avala els arguments del fiscal malgrat "una llacuna legal" sobre els efectes suspensius del recurs

   BARCELONA, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

   La titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària 5 de Catalunya ha desestimat aquest dimarts els recursos a la seva decisió de donar efectes suspensius al recurs del fiscal contra la classificació en tercer grau dels presos de l'1-O.

   En set resolucions consultades per Europa Press, la jutgessa rebutja els recursos de les defenses del líder d'ERC, Oriol Junqueras; els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull, Quim Forn i Josep Rull; l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez; i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

   El mateix jutjat va suspendre el tercer grau dels presos de l'1-O arran d'un recurs de la Fiscalia, i les defenses de tots els implicats van presentar un recurs de reforma contra la providència de la magistrada, que va resoldre donar una "tramitació urgent i preferent" als recursos del fiscal.

   Així, la jutgessa avala l'argument del fiscal, que va sostenir que la presentació del recurs havia d'implicar la suspensió immediata del tercer grau, encara que aprecia "una llacuna legal que comporta dificultat i complexitat per al dia a dia" de la jurisdicció de vigilància penitenciària.

   Les defenses van argumentar que el recurs al tercer grau és suspensiu contra una decisió judicial, però no contra una administrativa --en aquest cas, de la junta de tractament de la presó de Lledoners--, i la Fiscalia va demanar una interpretació extensiva per retirar la semilibertad de forma immediata.

   Com va mantenir el fiscal, la magistrada resol que, si es donen efectes suspensius al recurs contra la interlocutòria d'un jutge, "amb més raó procedeix aplicar-los respecte a una mera resolució administrativa, doncs el contrari aniria contra tota congruència i contra el més mer sentit comú", i considera contravindria la nova doctrina del Tribunal Suprem (TS).

DOCTRINA DEL SUPREM

   Es refereix a la nova decisió del Suprem que fixa que no seran les Audiències Provincials sinó el tribunal sentenciador qui tingui l'última paraula sobre el règim penitenciari dels condemnats, per la qual cosa les defenses dels presos de l'1-O hauran de dirigir-se a la Sala Penal del Suprem si recorren de nou aquesta decisió.

   El text de la jutgessa afegeix que pren aquestes decisions "sense prejutjar ni entrar a conèixer el fons de l'assumpte principal", la progressió a tercer grau que va recórrer el fiscal, i que la jutgessa resoldrà en els propers dies.