Actualitzat 31/05/2021 17:18 CET

El jutge de Voloh demana al TSJC que investigui Dalmases i responsables de Catmon i Igman

Archivo - Arxiu - El diputat de JxCat Francesc Dalmases intervé en la Diputació Permanent del Parlament.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

També proposa citar els responsables de les entitats que suposadament van rebre desviaments

BARCELONA, 31 maig (EUROPA PRESS) -

El jutge que instrueix el cas Voloh per presumpte desviament de fons a l'independentisme ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que continuï la investigació al diputat de Junts Francesc de Dalmases per ser aforat, i que a més d'ell citi els responsables de la fundació Catmon i l'ONG Igman, que suposadament van rebre subvencions fraudulentes de la Diputació de Barcelona.

L'instructor ha presentat una exposició raonada al TSJC perquè Dalmases és aforat, i en l'escrit, consultat per Europa Press, també proposa citar les persones que "podrien haver participat de connivència amb l'aforat" en els presumptes delictes de malversació, prevaricació i tràfic d'influències.

En concret, es refereix al president de Catmon, Víctor Terradellas, i altres responsables de la fundació; el tresorer i la secretària d'Igman.

El jutge sosté que estan relacionats perquè tots tenien càrrecs en les mateixes entitats, tots van emetre i van cobrar factures per serveis a Catmon i Igman i "algunes es van pagar amb anterioritat a l'emissió de la factura, com es dona en el cas de Dalmases".

L'instructor recorda que les subvencions públiques presumptament il·lícites es van concedir a Catmon i Igman com a persones jurídiques, de les quals tots formaven part, i també justifica citar-los perquè "com la mateixa subvenció pública la gaudien alhora l'aforat i altres no es pot escindir l'enjudiciament de l'aforat dels no aforats".

L'escrit destaca que "el més significatiu" de la investigació són els informes de la Policia Nacional que assenyalen que no és clara la destinació de les subvencions concedides a Igman i Catmon perquè una gran part es pagaven en metàl·lic.

També exposa que es van presentar com a justificants de despesa de les subvencions factures "emeses i cobrades principalment per persones relacionades amb la fundació Catmon", entre les quals Terradellas i Dalmases, i assenyala que a Igman va passar el mateix.

El text del jutge també fa referència a la revista en anglès que publicava Catmon, 'CIV-Catalan International View', i la revista 'ONGC', que publica Igman, i de les quals Dalmases era director.

Segons el jutge, els expedients de subvencions a les entitats "permeten considerar de manera clara que les irregularitats detectades en la investigació de la comptabilitat durant el període 2014-2016 conformen una continuïtat en la forma de gestió", i no descarta que hi hagi més irregularitats abans del 2014 i després del 2017.

Recalca que Dalmases va emetre factures a Catmon per fins a 265.087 euros que es van fer servir com a justificants en el desenvolupament de projectes subvencionats per diverses administracions públiques --la Diputació de Barcelona, la Conselleria de Presidència, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l'Ajuntament de Barcelona--.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés