Publicat 16/12/2014 19:36

La jutge veu "sospitós" que Jordi Pujol no aporti documentació sobre la suposada herència

Creu que la regularització que la família va fer el juliol "porta a pensar" en un delicte fiscal

BARCELONA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

La jutge de Barcelona que ha imputat l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, la seva dona i tres dels seus fills veu "sospitós" que els fons investigats provinguin d'una herència de més de 30 anys enrere sobre la qual la família no ha aportat cap documentació.

"No deixa de resultar sospitós", valora la magistrada del jutjat d'instrucció 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, en una sentència a què ha pogut accedir Europa Press i en què admet la personació com a acusació popular en la causa de PxC, l'advocat José Emilio Rodríguez Menéndez, UPyD, Guanyem Barcelona i ICV, que s'uneixen al sindicat Manos Limpias que va presentar la primera querella a partir de la qual es van obrir diligències.

Pujol ha assegurat que aquests diners ubicats a l'estranger són herència del seu pare, Florenci Pujol, que va morir el 1980, i que els va deixar a la seva nora Marta Ferrusola i els fills del matrimoni, i va ser gestionat per una tercera persona mentre els nens eren menors d'edat; l'expresident no ha concretat ni el país en on eren, ni a quins fills els va deixar ni qui era aquesta tercera persona.

Marta Ferrusola i els seus fills Mireia, Marta i Pere --els quatre ara imputats al costat de Jordi Pujol-- van regularitzar el juliol fons procedents d'Andorra "en quantitats superiors als 120.000 euros", recorda la jutge.

"Aquests fets per si mateixos queden sospitosos d'infracció penal, ja que l'ocultació d'un patrimoni a l'estranger, fins i tot sense conèixer l'import, titularitat, origen o gestió del mateix, porta a pensar la comissió d'un delicte contra la Hisenda Pública", raona la jutge.

Per això afegeix que ara s'ha de comprovar si aquesta regularització es va fer correctament i investigar fins i tot si podria tractar-se d'un delicte de blanqueig de capitals "si no pot aclarir-se l'origen dels esmentats fons".

Però creu que, de moment, no es pot concloure que els fons provinguin "del cobrament de comissions il·legals per l'adjudicació d'obres i serveis per part de la Generalitat", com sí que acusaven algunes de les querelles presentades, i per això només ha admès a tràmit la part de les mateixes que es dirigeixen contra aquests cinc membres de la família ara imputats, i només pel que fa a la suposada herència.

ACUSACIÓ POPULAR

La jutge ha rebutjat de moment la personació del PSOE fins que no formalitzi la seva petició al jutjat, ja que únicament ha presentat la seva denúncia davant de la Fiscalia General de l'Estat; el mateix amb la de C's, en què "no consta ni tan sols que hagi sol·licitat la seva personació com a acusació popular".

La jutge també veu convenient que les parts personades actuïn amb el mateix advocat per diversos motius: cap d'elles és perjudicada, es preveu que hi hagi més querelles en el futur, els fets que relaten són coincidents i sol·liciten les mateixes diligències.

La jutge intenta que només amb una direcció lletrada de l'acusació popular hi hagi més celeritat en la causa, s'evitin dilacions indegudes "i el risc de perdre's en mers tràmits".

La magistrada dóna a les parts 15 dies perquè es posin d'acord per designar un advocat, en cas contrari designarà al de Manos Limpias, per ser el primer de presentar la querella.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés