Publicat 9/1/2019 18:36:55 +01:00CET

El jutge processa Correa i 20 persones més per les adjudicacions a la Gürtel a Arganda del Rey (Madrid)

Francisco Correa
EUROPA PRESS - Archivo

Destaca en la seva interlocutria una comissió de 25 milions d'euros que en part es va repartir entre el líder de la trama i l'exalcalde

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audincia Nacional José de la Mata ha processat aquest dimecres 21 persones pel pagament de comissions illegals a canvi d'adjudicacions a la trama Gürtel al municipi madrileny d'Arganda del Rey entre els anys 1998 i 2009.

En la seva interlocutria de pas de diligncies prvies a procediment abreujat, el magistrat conclou la instrucció i proposa jutjar a, entre d'altres, el líder de Gürtel, Francisco Correa; el seu número dos, Pablo Crespo --tots dos a la presó per altres peces ja jutjades--; el comptable de la trama, José Luis Izquierdo; així com a l'exalcalde d'Arganda Ginés López o el que va ser tinent d'alcalde i diputat de l'Assemblea de Madrid Benjamín Martín Vasco.

Dins del Grupo Correa, a més dels líders de la trama, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 processa a la que en va ser administradora de les empreses, Isabel Jordán; Ramón Blanco Balín, considerat 'cervell financer' de la trama; i Pablo Collado Serra, exgerent de la Fundació Balears Sostenible i empleat d'una de les empreses de Correa, Easy Concept.

A més de Ginés López i Martín Vasco, els crrecs públics processats inclouen l'exdiputada madrilenya María Josefa Aguado, el germ de Benjamín Martín Vasco, Joaquín, qui va ser funcionari de l'Ajuntament d'Arganda del Rey, així com treballadors en empreses públiques d'aquesta localitat com l'ex-conseller delegat de la Societat de Foment i Desenvolupament Juan Fernández Caballero, el que va ser cap de l'empresa municipal del sl César Tomás Martín Morales, el que va ser arquitecte de l'empresa municipal Societat de Foment Álvaro García del Río, i els extreballadors de la mateixa Isaac García Requena i José Ramón Gutiérrez Villar.

També estan processats els empresaris Luis Bremond, José Luis Martínez Parra, Manuel Salines, Amando Mayo, Fernando Martín (Martinsa); i l'exresponsable de Constructora Hispnica Alfonso García Pozuelo.

CONTRACTES A CANVI DE REGALS O DINERS

Aquesta pea del cas Gürtel investiga un complex entramat societari encaminat a l'obtenció d'adjudicacions de contractes públics de manera irregular a canvi de l'entrega a funcionaris i autoritats amb competncia en l'mbit de la contractació pública, de valuosos regals o importants quantitats de diners.

Els fets investigats serien constitutius de delicte continuat de prevaricació, continuat de frau a les administracions públiques, continuat de suborn passiu, continuat de falsedat en document mercantil, continuat de suborn actiu, contra la Hisenda pública, insolvncia punible i malversació de cabals públics.

D'aquesta manera, el magistrat de l'Audincia Nacional dona a la Fiscalia i a les acusacions un termini de 20 dies perqu presentin el seu escrit d'acusació provisional i sollicitin l'obertura de judici oral, és a dir, asseure en la banqueta aquestes persones investigades per "dirigir tota la contractació pública d'Arganda del Rey", segons destaca la interlocutria, o per contra demanin el sobresement. Excepcionalment, també es dóna l'oportunitat perqu sollicitin la prctica de diligncies complementries.

REPARTIMENT DE COMISSIONS

Segons explica el jutge De la Mata en la seva resolució, les empreses de Correa van comptar amb la collaboració dels seus treballadors i de crrecs públics per beneficiar-se de l'adjudicació irregular de contractes a canvi de diferents comissions i pagaments illícits com va ser el cas de Ginés López, qui va rebre 545.328,98 euros; Martin Vasco, que va obtenir 363.295,63 euros o Fernández Caballero, que va rebre 13.700 euros.

Així mateix, el líder de la Gürtel --que ja acumula 70 anys de presó i s'enfronta a una altra condemna de 10 anys pels contractes d'Aena, que s'est jutjant-- va afavorir també alguns dels seus empleats, administradors d'empreses vinculades a la trama i funcionaris públics que van collaborar amb ell durant els diversos processos de contractació del conegut com a 'pelotazo' immobiliari a Arganda del Rey com Martín Morales, García Requena, Bremond, Gutiérrez Villar, Aguado o García del Río.

En aquest sentit, la interlocutria del magistrat indica que Correa, Crespo i l'assessor fiscal Blanco Balín haurien convingut amb, almenys, Ginés López i Benjamín Martín Vasco el cobrament d'una comissió d'uns 25 milions d'euros per l'adjudicació de les parcelles pertanyents a l'Ajuntament d'Arganda del Rey. Aquesta quantitat hauria estat pagada per les persones vinculades a Martinsa (Fernando Marín, Manuel Salinas i Amando Mayo), ja que aquesta havia estat l'adjudicatria final, "coneixent que seria distribuda" entre els investigats abans esmentats per haver mediat a favor d'ella.

Segons el jutge, aquesta comissió hauria estat abonada en pagaments de 12 milions i 12,87 milions d'euros el desembre del 2004 i juny del 2006, respectivament, en els comptes que Correa mantenia a Mnaco i a Sussa. Va haver-hi un tercer pagament de 130.000 euros que va transferir directament al compte que l'assessor fiscal tenia a Sussa a nom de la societat panamenya Darwin International Consultants.