Publicat 27/5/2019 17:34:43 +02:00CET

El jutge ofereix a Matamala declarar voluntàriament per acompanyar Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya

La Audiencia Nacional pide al Senado que acredite la condición de Matamala (JxCat), imputado por la 'fuga' de Puigdemont
@JUNTSXCAT_GI

MADRID, 27 maig (EUROPA PRESS) -

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha ofert aquest dilluns a la defensa de l'empresari Josep María Matamala la possibilitat que presti declaració voluntàriament, perquè està investigat per un presumpte delicte d'encobriment en haver estat acompanyant l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont entre Finlàndia i Bèlgica quan va ser detingut a Alemanya, i tenint en compte que la seva recentment estrenada condició de senador el converteix en aforat i per tant, només respon davant del Tribunal Suprem.

Aquest moviment es produeix després que la Fiscalia de l'Audiència Nacional, després dels resultats de les eleccions generals del passat 28 d'abril que van donar un escó a Matamala a la Cambra baixa per la llista de Junts per Catalunya, instés el jutjat a requerir al Senat l'acreditació de la seva nova condició de senador, tal com va avançar Europa Press.

En una interlocutòria i una providència que s'han dictat aquest dilluns, García Castellón explica que el mateix Matamala s'ha personat en el procediment i ha posat en coneixement de l'instructor la seva situació de parlamentari presentant còpia de la certificació de la Junta Electoral Provincial de Girona.

Així, el jutge li ha donat trasllat de les actuacions que se segueixen per delicte d'encobriment d'un delicte de rebel·lió a fi que pugui exercir la seva defensa de la manera que consideri oportuna, recordant-li que entre els seus drets hi ha la possibilitat de prestar voluntàriament declaració en aquest procediment.

Recorda la prerrogativa que té Matamala per la seva condició de senador per a la XIII Legislatura, una qualitat per la qual gaudeix d'inviolabilitat, immunitat i aforament especial davant de la Sala Segona del Tribunal Suprem. Explica que d'acord amb la doctrina de l'Alt tribunal s'imposa al jutge instructor el deure investigar tot el relatiu al fet delictiu imputat, especialment el que concerneix la individualització de les persones responsables dels delictes que poguessin haver-se comès.

El magistrat entén en tot cas, que ha d'esgotar-se la instrucció de la causa, "a fi de permetre's una més fundada decisió".

"Per això han de depurar-se en el jutjat d'instrucció d'origen les diligencies que calgui per completar la investigació dels fets i així constatar suficientment els fets que són la base de les presumptes infraccions penals, a fi no només d'acreditar els mateixos, sinó també el grau de participació que en ells hagués pogut tenir la persona aforada", diu l'instructor.

EL FOCUS EN ELS MOSSOS

Es dona la circumstància que l'empresari, resident a Bèlgica, està imputat des de l'inici de la causa per un presumpte delicte d'encobriment però mai no va ser notificat formalment de tal condició i no va arribar, per tant, a prestar declaració a l'Audiència Nacional. Ha tornat a Espanya i va recollir la seva acta de senador fa dues setmanes, però no se l'ha citat ni se li ha lliurat cap ordre de detenció o requeriment fins avui.

Matamala, amic de l'expresident, viatjava amb ell, l'historiador Josep Lluís Alay i dos Mossos d'Esquadra desplaçats des de Barcelona al cotxe que traslladava a Puigdemont des de Finlàndia a Waterloo després que l'instructor de la causa pel procés sobiranista al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, reactivés l'ordre europea de detenció contra ell.

Tots van ser interceptats al seu pas per Alemanya i l'Audiència Nacional va obrir diligències contra ells per un presumpte delicte d'encobriment d'un altre delicte, el de rebel·lió que s'imputa al dirigent independentista. L'instructor de la causa, Diego de Egea, va decidir arxivar l'assumpte en entendre que cap dels ocupants del vehicle no era conscient que s'havia reactivat l'ordre europea de detenció.

No obstant això, la Sala penal va atendre el recurs de la Fiscalia, que, basant-se entre d'altres indicis, en el fet que els mateixos Mossos van declarar que anaven a acompanyar Puigdemont davant l'existència de l'euroordre perquè es posés a la disposició de la fiscalia belga, va ordenar reobrir les actuacions.

Ara, els investigadors se centren en el paper que van tenir els dos Mossos d'Esquadra desplaçats des de Barcelona per acompanyar Puigdemont en aquell trajecte per la seva condició de funcionaris públics, mentre que el paper de Matamala, com el d'Alay, quedaria en un segon pla, perquè ja eren amb ell a Finlàndia i prèviament a Bèlgica, és a dir, eren la seva companyia en tot aquell viatge, d'acord amb les mateixes fonts jurídiques consultades per Europa Press.