Actualitzat 11/08/2015 13:55

El jutge de la Mata reclama que el Suprem britànic revisi la negativa de lliurar a Espanya

Vol que aclareixi si seria admissible l'ús d'una videoconferència per prendre-li declaració

   MADRID, 11 Ag. (EUROPA PRESS) -

   El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha reclamat a la Cort Suprema britànica que revisi la negativa del Tribunal Superior de Londres a lliurar al nostre país a l'etarra Antonio Troitiño, al qual es vol processar per suposada pertinença a banda terrorista. Vol que aclareixi si la possibilitat d'interrogar-lo per videoconferència és causa bastant per denegar l'extradició.

   El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 ha dictat una sentència que acorda dirigir-se a la Fiscalia britànica, que és la que representa la posició d'Espanya en el procés, perquè interposi recurs de cassació davant de la Cort Suprema britànica contra la decisió del tribunal londinenc, feta pública el passat 31 de juliol.

   El Tribunal Superior londinenc va estimar el recurs de la defensa de l'etarra contra la decisió del jutge de districte que havia acceptat inicialment la lliura l'abril, perquè considera que Espanya no havia justificat de manera suficient la seva reclamació ja que la seva absència d'Espanya era l'única raó que impedia acusar-lo i fer el judici. Va establir que això xocaria amb la Llei d'Extradició britànica del 2003, segons aquest tribunal.

IMPORTÀNCIA PÚBLICA GENERAL

   De la Mata discrepa d'aquesta interpretació i apunta en la seva sentència que el Suprem britànic ha de ser el que aclareixi aquesta qüestió per ser considerada d'"importància pública general" i d'"extremada rellevància".

   El jutge espanyol afegeix en la seva sentència que l'alternativa a l'Ordre Europea de Detenció i Lliurament (OEDE) plantejada, com seria una comissió rogatòria internacional per prendre declaració a Troitiño per videoconferència, no seria viable ja que el Regne Unit ve rebutjant l'autorització per a declaracions per aquest sistema per a persones imputades.

   En concret, De la Mata vol que el Suprem britànic resolgui si és admissible la videoconferència en l'esmentat país per a declaracions de persones imputades i si l'esmentada possibilitat ha de considerar-se per si sola causa de denegació de l'extradició de Troitiño al nostre país.

   "La resposta a aquestes preguntes és una qüestió de dret de singular importància a fi d'evitar les contradiccions i inconsistències en la interpretació dels convenis internacionals i lleis nacionals, que poden portar a una situació de falta de la previsibilitat o seguretat jurídica", raona el jutge de l'Audiència Nacional.

   Afegeix que es tracta d'una persona que "estava en fuga" i que va entrar al Regne Unit amb una documentació falsa per, segons la seva pròpia confessió, eludir la justícia espanyola.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés