Publicat 16/10/2014 22:17

La jutge manté a 13 imputats al tancar la investigació d'un frau en obres del port

Arxiva la causa contra un exalt càrrec de l'Autoritat Portuària

BARCELONA, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

La jutge que investiga el presumpte frau en les obres d'ampliació del Dic Aquest del port de Barcelona ha tancat la instrucció i manté imputades a 13 persones, tot i que arxivat la causa contra l'exsubdirector general d'Infraestructures i Connexions Intermodals de l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB), Rafael Escutia, i contra altres tres acusats.

En una sentència a què ha pogut accedir Europa Press en què ordena el trasllat a les parts perquè es pronunciïn sobre si obrir judici oral, el jutjat d'instrucció 5 de Barcelona conclou que la investigació "no ha permès reunir indicis de criminalitat suficients en contra seu havent compte del caràcter d'interinitat del seu càrrec" després del cessament de Martí Unanúe.

Sí que manté, en canvi, la imputació del director de l'obra entre 2001 i 2007 X.Martí; el director de la Ute Dic Aquest Jose Antonio R.; Ramón V.; el cap d'obra de Ferrovial David E.; els administradors de Coteras Luis R. i Esteban C.; l'encarregat del control del material que entrava en l'obra David C.; el cap a peu d'obra Gonzalo J.; l'administrador de [Escosorra] Jaime P., i els emissors de factures Álvaro M., Luisa G., Cecilia G. i José Luis G.

La jutge relata que el 5 de setembre de 2001 l'Autoritat Portuària de Barcelona va adjudicar aquesta obra a la Unió Temporal d'Empreses formada per FCC, Construccions Rubau, Ferrovial Agromán i Copisa.

Es van construir dues esplanades que contractualment corresponia pagar a aquestes empreses però que es va facturar a l'Autoritat Portuària "malgrat que la realització havia suposat ingressos extraordinaris a l'utilitzar-se material procedent d'enderrocs i demolicions".

FACTURES FICTÍCIES

D'altra banda, la UTE va incloure en la seva facturació a l'Autoritat Portuària el subministrament de materials "que en realitat es basava en factures fictícies", segons la sentència judicial, de manera que, en conjunt, l'Autoritat Portuària va pagar un total de 34,9 milions d'euros per aquestes.

La jutge conclou que els fets podrien ser constitutius d'un delicte d'estafa --per les quantitats indegudament facturades a l'Autoritat Portuària--, d'un altre contra la Hisenda Pública per la suposada defraudació tributària, i de falsedat de document mercantil per la confecció de factures fictícies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés