El jutge de Manresa va dir que no era competent per donar permís a Rull però que la presó sí que podia

Presó de Lledoners (arxiu)
DAVID ZORRAQUINO/EUROPA PRESS - Archivo
Publicat 11/1/2019 18:40:38CET

BARCELONA, 11 Gen. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat d'Instrucció 4 de Manresa (Barcelona), que es trobava de guàrdia el 5 de gener, va determinar que no era competent per decidir sobre la concessió d'un permís extraordinari a l'exconseller Josep Rull, en presó preventiva a Lledoners (Barcelona), perquè l'autorització corresponia al Tribunal Suprem, però va assenyalar que el centre penitenciari disposava d'un procediment per a urgències.

En una interlocutòria recollida per Europa Press, el magistrat va resoldre: "No escau concedir (ni deixar de concedir) un permís extraordinari de sortida a l'intern Josep Rull Andreu, pres preventiu al Centre Penitenciari de Lledoners, per la manca d'aquest Jutjat de competència per fer-ho de conformitat amb el que es disposa en l'article 161.4 del Reglament Penitenciari".

Rull va sol·licitar un permís extraordinari d'urgència la tarda del passat dissabte 5 de gener per sortir de la presó de Lledoners i poder visitar el seu fill menor d'edat a l'hospital, on hi va anar per un fort cop al cap en caure a terra durant un vis-a-vis familiar amb el seu pare el mateix dia i va perdre el coneixement.

Sobre la base de l'article 161 del Reglament Penitenciari, el jutge va determinar que "no és aquest Jutjat d'Instrucció (en funcions de Guàrdia al Partit Judicial de Manresa, al terme del qual correspon el Centre Penitenciari de Lledoners), sinó el Tribunal Suprem, el competent per autoritzar o denegar l'autorització sol·licitada".

Però va recordar que "en tot cas, el Centre Penitenciari disposa també del procediment previst en el número 4 de l'article 161, sobre el qual aquest Jutjat tampoc no pot pronunciar-se, en tractar-se d'una decisió governativa".

La norma citada pel jutge estableix que "en els supòsits d'urgència, el permís extraordinari podrà ser autoritzat pel Director de l'Establiment, prèvia consulta al Centre Directiu si li pertoqués, i sense perjudici de comunicar a la Junta de Tractament l'autorització concedida".

Segons la interlocutòria, del 5 de gener, el jutjat va rebre a les 14.20 hores un fax del centre penitenciari en el qual es comunicava que Rull havia sol·licitat la concessió d'un permís extraordinari de sortida, per una greu malaltia del seu fill.

Diverses fonts dels Serveis Penitenciaris han indicat que van rebre la interlocutòria del jutge que donava una resposta a les 17.00 hores i que Rull va sortir amb un permís extraordinari sota custòdia policial a les 17.18 hores i va tornar a les 19.20.

Les fonts consultades han aclarit que es va enviar la sol·licitud al jutge de guàrdia de Manresa i no pas al Tribunal Suprem a causa que era cap de setmana i sempre en aquests casos les sol·licituds van a aquests Jutjats.

LA FISCALIA, CONFORME

El Jutjat informa en la seva interlocutòria que, després de rebre la petició, després d'haver reunit la documentació necessària, es va traslladar el cas al Ministeri Fiscal, que va informar en el sentit que s'accedeixi a la sol·licitud "per raons d'urgència i conforme als motius previstos en els articles 155 i 159 del Reglament Penitenciari", entre d'altres.

El jutge va afirmar que no compartia el contingut del dictamen de la Fiscalia, perquè, segons ell, l'article 159 insisteix en la interpretació anterior, en assenyalar que els permisos de sortida de preventius, poden concedir-se amb la prèvia aprovació de l'autoritat judicial corresponent, que "sense cap mena de dubte, el Tribunal Suprem".

La Sala Penal del Tribunal Suprem estudia si escau emprendre accions contra els responsables de Lledoners després de conèixer que l'exconseller va sortir del centre durant unes hores per visitar el seu fill sense cap tipus de permís ni de l'alt tribunal ni tampoc del jutge de guàrdia de Manresa.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.