Actualitzat 05/12/2017 14:55

El jutge Llarena retira les ordres internacionals de detenció contra Puigdemont i els exconsellers fugits

Tribunal Suprem, TS, Justícia
Europa Press

Vol que tot l'antic Govern sigui investigat pel mateix i els fugits seran detinguts si tornen a Espanya

MADRID, 5 (EUROPA PRESS)

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat retirar les ordres europees de detenció (OED) dictades contra l'expresident català Carles Puigdemont i els exconsellers fugits a Bèlgica amb l'objectiu d'evitar que la justícia belga restringeixi els delictes pels quals se'ls acusa en Espanya i aconseguir així que tot l'antic Govern sigui investigat en igualtat de condicions.

L'acte de Llarena fa referència a les ordres europees de detenció, encara que no a la nacional, de manera que els cinc escapolits deixen d'estar en crida i cerca a Europa, però si tornen a Espanya seran detinguts.

El magistrat tampoc fa esment a les ordres internacionals que també va emetre la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

El jutge considera que s'han de retirar les ordres europees de detenció contra Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí perquè, com a jutge instructor de la causa contra el procés independentista, està investigant un "delicte de naturalesa plurisubjetiva dotat d'unitat jurídica inseparable", la qual cosa requereix una "única contestació per evitar respostes contradictòries".

La intenció del magistrat és evitar que la justícia belga pugui diferir, a l'hora de l'entrega dels imputats, referent a la tipificació dels cinc delictes que s'imputen als membres del Govern destituït fugits: rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència.

TENIEN INTENCIÓ DE TORNAR PEL 21-D

En l'acte, el jutge del Suprem descriu el nou escenari que es presenta en aquest moment des que la jutgessa Carmen Lamela va dictar ordres internacionals de detenció el passat 3 de novembre.

Després d'això, "els investigats semblen haver mostrat la seva intenció de retornar a Espanya amb la finalitat de prendre possessió i exercir uns càrrecs electius" pels quals optaran en les eleccions del 21 de desembre.

D'altra banda, afegeix Llarena, una vegada que s'ha acumulat la causa en el Suprem, els fets investigats susciten l'eventual comissió d'un delicte de naturalesa plurisubjetiva, és a dir, que els fets pels quals s'imputa els investigats, ja siguin a Bèlgica o a Espanya, s'haurien perpetrat mitjançant el concert de tots "i amb una unitat jurídica inseparable".

"La depuració de les diferents responsabilitats penals ha de ser portada de manera unificada, perquè d'una altra manera podria trencar-se la continència de la causa i conduir el procés a respostes contradictòries i divergents per als diferents partícips", explica.

ELS QUE SÓN A ESPANYA QUEDARIEN EN PITJOR SITUACIÓ

Per al jutge, mantenir les ordres europees de detenció, lluny de facilitar un adequat desenvolupament del procés, ho podria entorpir, ja que si Bèlgica denega parcialment l'execució de les mateixes, hi hauria "una restricció del títol d'imputació per als investigats que es troben escapolits, la qual cosa dificultaria la resposta homogènia que va justificar l'acumulació de les actuacions davant aquest tribunal".

La possibilitat que Bèlgica denegui parcialment l'execució de les ordres de detenció tal com les va emetre Lamela també introduiria, segons Llarena, "pertorbacions de defensa" per als imputats en aquesta causa que sí que són a Espanya, els quals "podrien ser investigats i jutjats per tots els delictes, col·locant-se així en pitjor dret que els que es troben escapolits".

Per això, en l'estat actual de les actuacions, el magistrat considera oportú, "ponderant els interessos en joc", retirar les ordres europees de detenció, entenent a més que això no genera cap gravamen als afectats per ella a causa que els mateixos reclamats s'havien oposat a la seva entrega a Espanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés