Actualitzat 17/04/2018 09:00

El jutge Llarena comunica aquest dimarts el processament als exconsellers Forn, Rull i Romeva

Rull, Forn, Romeva, Turull i Borràs arriben a l'Audiència Nacional
Europa Press - Archivo

MADRID, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena continuarà aquest dimarts amb la seva ronda de declaracions indagatòries en la causa del procés sobiranista i ha citat a les 10:00 hores els exconsellers Joaquim Forn (Interior), Josep Rull (Territori i Sostenibilitat) i Raül Romeva (Exteriors) per comunicar-los el seu processament pels delictes de rebel·lió i malversació.

Ho fa l'endemà que fes el mateix tràmit respecte a l'últim candidat a presidir la Generalitat i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez; l'exvicepresident català Oriol Junqueras i el líder de l'associació Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, els qui van aprofitar la seva presència davant l'instructor per denunciar el que consideren que és una causa política destinada a perseguir la ideologia independentista.

La declaració indagatòria és un tràmit previst en la Llei d'Enjudiciament Criminal un cop es produeix el processament dels investigats en una causa penal.

Encara que normalment es limita a la comunicació a l'imputat dels càrrecs concrets pels quals se'l processa, cap la possibilitat que pugui produir-se un interrogatori i la compareixença podria allargar-se diverses hores, que és el que va passar aquest dilluns en el cas de Junqueras, Sànchez i Cuixart malgrat que aquests només van contestar als seus advocats defensors.

Forn és l'exconseller que juntament amb Junqueras fa més temps que és a la presó d'Estremera (Madrid), des del passat 2 de novembre, mentre que Rull i Romeva van ser ingressats durant un mes i després de sortir sota fiança van tornar a aquest centre penitenciari el passat 23 de març, en dictar-se una ordre de processament en la qual Llarena especificava que hi havia en els seus casos risc de fugida i de reiteració delictiva.

CÀRRECS CONTRA CADA UN

Segons l'ordre de processament, Junqueras, juntament amb l'expresident català Carles Puigdemont i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, va ser advertit dies abans de la celebració del referèndum il·legal pels responsables dels Mossos del greu risc d'incidents violents si es produïa la consulta.

El jutge considera que aquestes tres persones també coneixien la gravetat de la protesta del 20 de setembre davant la Conselleria d'Economia i van decidir continuar amb el referèndum, van cridar la població a la mobilització i van impulsar un operatiu policial autonòmic compromès amb què les mobilitzacions partidàries de la votació il·legal poguessin enfrontar-se amb èxit a la força policial de l'Estat.

D'altra banda, el jutge destaca que Rull va participar en múltiples reunions definitòries de l'estratègia independentista i apunta que, després del referèndum il·legal, va impedir que un ferri destinat a acollir policies atraqués al Port de Palamós (Girona).

Sobre Romeva l'ordre de processament assenyala que va impulsar la creació d'estructures de l'Estat i va afavorir el reconeixement de la República Catalana a l'estranger a través del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat).

De la mateixa manera, el considera responsable del projecte per possibilitar la votació electrònica per Internet de residents a l'estranger i assumir l'atenció a observadors internacionals.

El dimecres 18 d'abril serà el torn de Jordi Turull (Presidència), Dolors Bassa (Treball), --acusats pels mateixos delictes-- i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a la qual només se li atribueix rebel·lió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés