Publicat 1/4/2019 9:29:30 +02:00CET

El jutge que investiga la fortuna dels Pujol cita testimonis sobre una presumpta comissió illegal de 51.000 euros

Jordi Pujol Ferrusola llega a la Audiencia Nacional para declarar
EUROPA PRESS - Archivo

Passaran per l'Audincia Nacional l'assessor financer de la família i Lluís Prenafeta, que va ser la m dreta de l'expresident catal

MADRID, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audincia Nacional José de la Mata ha citat aquest dilluns en qualitat de testimonis l'assessor financer de la família Pujol, Joan Anton Sánchez Carreté, l'exsecretari de Presidncia de la Generalitat Lluís Prenafeta i l'empresari Alberto Freixa en relació amb una suposada comissió illegal de més de vuit milions i mig de pessetes (més de 51.000 euros) que haurien anat a parar a un dels comptes bancaris a Andorra de Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident catal.

El titular del jutjat central d'instrucció 5, que investiga l'origen presumptament illícit de la fortuna dels Pujol, dona així un nou impuls a la instrucció d'aquesta causa per indagar més sobre aquesta pista. Freixa, Prenafeta i Sánchez Carreté compareixeran, per aquest ordre, a partir de les deu del matí, segons consta en la interlocutria de citació, recollida per Europa Press.

Segons argumenta el magistrat en la seva resolució, en un compte de Banca Reig --actual Andbank-- obert pels Pujol al novembre del 1990 es van arribar a ingressar més de 1.300 milions de pessetes (7,8 milions d'euros), més de dos milions de dlars (1,78 milions d'euros) i més de set milions de marcs alemanys "sota concepte de transferncies i ingressos en efectiu" en el període en qu va estar obert, fins al desembre del 1994.

Fruit de les transferncies abonades per tercers, el jutge n'enumera set l'origen de les quals no han pogut ser identificades per Andbank, entre les quals destaca un ingrés de l'1 d'agost del 1991 de 8.532.409 pessetes (51.280 euros), la qual cosa ha estat "vinculada amb una comissió illícita derivada de la venda de la seu social" del Consorci General de Lísing (CNL) de la Generalitat, que havia tingut lloc amb prou feines uns dies abans.

"El dia 29 de setembre del 1991 es va emetre un xec per import de 9.365.000 pessetes (56.284 euros) que va ser cobrat per la societat Catalana de Mitjans i Edició, vinculada a Sánchez Carreté. La diferncia entre la quantitat que figura en el xec i la que finalment va arribar al compte vinculat amb Jordi Pujol Ferrusola podria haver-se correspost amb el pagament de comissions d'intermediació a Catalana de Mitjans i Edició", explica De la Mata.

Segons el jutge, l'origen d'aquesta comissió resideix en la venda de la seu social del CNL, operació en la qual es va pagar una comissió de 252.000 pessetes (1.500 euros) a la societat instrumental i inoperant ACIE S.A., vinculada a Javier de la Rosa. D'aquesta quantitat es van entregar 210.000 pessetes (1.262 euros) a Coterma, empresa controlada per Lluís Prenafeta. Destaca la Mata en la seva interlocutria que "ja ha reconegut pagaments associats a corrupció política"; en va no ha estat condemnat per l'Audincia Nacional en el cas 'Pretria' de corrupció urbanística.

"HA ANAT A PARAR A UN FILL DE PUJOL"

"L'administrador d'ACIE va manifestar judicialment que va tenir coneixement per una de les persones que dirigia directament l'empresa, Juan José Folchi, que 'hi ha una comissió que ha anat a parar a un fill de Pujol'", indica el magistrat, establint així el possible vincle que vol investigar i així reactivar la causa que indaga en els orígens de la família Pujol. L'expresident sempre ha atribut aquests diners a l'herncia del seu pare.

Segons relata el jutge, els fons de Coterma "van sortir de l'entitat mitjanant cinc xecs, carregats en els comptes de Coterma entre el 26 de juliol del 1991 i el 8 d'agost del 1991": dos a Promotora Editorial Europea Predusa (Diario El Observador) per un import de 130 milions (781.300 euros) i 40 milions de pessetes (240.400 euros); un xec per 25 milions de pessetes (150.200 euros) a Delta Aviation, relacionada amb Javier de la Rosa; un xec per un import de 5.365.000 pessetes (32.200 euros) el beneficiari dels quals no consta; i un xec de 9.365.000 pessetes (56.284 euros) a Catalana de Mitjans i Edició, l'administrador únic de la qual fins al 1980 i després conseller fins al 1991 va ser Sánchez Carreté, que és el xec a qu s'ha fet referncia anteriorment i del qual més de vuit milions i mig de pessetes van poder arribar finalment "a les mans de Jordi Pujol Ferrusola a través del compte d'Andbank".

Per tot el que s'ha relatat, De la Mata entén que la citació dels tres testimonis resulta "pertinent, necessria i proporcionada" a les finalitats de la instrucció, "per esbrinar els fets i presumptes delictes objecte d'aquesta".

A més de la compareixena de Freixa, Prenafeta i Sánchez Carreté, el jutge ordena requerir a aquest últim la documentació que disposi en relació amb Catalana de Mitjans i Edició relacionada amb la citada transacció, així com del compte bancari en qu es va fer l'ingrés dels més de vuit milions i mig de pessetes.