El jutge que investiga el cas 3 per cent i el cas Pujol defensa dimarts la seva candidatura al Tribunal Suprem

Publicat 9/12/2019 12:13:17CET
José de la Mata.
EP - Archivo

Continuen les compareixences al CGPJ amb les intervencions d'una dotzena d'aspirants a les tres places vacants a la sala penal

MADRID, 9 des. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que instrueix diverses de les causes de més complexitat a l'Audiència Nacional --com ara el cas Pujol i el cas 3 per cent--, serà el primer a comparèixer dimarts al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de la dotzena d'aspirants que encara han de defensar el seu currículum i mèrits per ocupar alguna de les tres places vacants a la sala penal del Suprem.

Les tres places ofertes estan reservades a membres de la Carrera Judicial amb categoria de magistrat, en situació administrativa de servei actiu o de serveis especials i amb deu anys d'antiguitat en aquesta categoria i no menys de 15 en la Carrera.

Les convocatòries obeeixen a la jubilació del magistrat que va formar part del tribunal que va jutjar el procés independentista a Catalunya Luciano Varela, efectiva des del 14 d'octubre, i a les d'Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde Ferrer, que tindran lloc en els propers dies.

En total s'han presentat 28 candidats a aquestes places, 16 dels quals ja han comparegut en dies anteriors davant la Comissió Permanent de l'òrgan de govern dels jutges, que és qui ha de triar la terna que s'elevarà al ple d'aquest òrgan per fer l'elecció definitiva.

De la Mata, titular del jutjat central d'instrucció número 5, és juntament amb el seu company del jutjat central número 6 Manuel García-Castellón un dels jutges d'aquest òrgan que acumula les causes més mediàtiques. Abans de recalar a l'Audiència Nacional va ser director general de Modernització de Justícia durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

En la ronda d'aquesta setmana també hi compareixeran altres jutges de l'Audiència Nacional que aspiren al Suprem, com són els integrants de la sala penal Teresa Palacios, Carolina Rius i Juan Ramón Sáez Valcárcel. Igualment aspiren a l'alt tribunal la titular del jutjat central d'instrucció número 3, María Tardón i el president d'aquest òrgan, José Ramón Navarro.

Completen la dotzena d'aspirants d'aquesta setmana el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Madrid Leopoldo Puente i els magistrats de l'Audiència Provincial de Madrid María del Pilar Rasillo i Eduardo de Urano.

També hi compareixen el president del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, Lorenzo Jesús del Río Fernández; el magistrat de l'Audiència Provincial de Badajoz Joaquín González Casso i la magistrada de l'Audiència de Cadis i actualment en el Gabinet Tècnic del Tribunal Suprem María de los Ángeles Villegas.