El jutge impedeix a Junqueras, Forn i Sànchez anar a prendre possessió però permet que puguin delegar el vot

Junqueras
Europa Press
Actualitzat 12/1/2018 14:42:14 CET

Rebutja el trasllat de presó de Junqueras perquè no creu que la seva llibertat garanteixi una convivència pacífica a Catalunya

MADRID, 12 (EUROPA PRESS)

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena impedeix a l'exvicepresident català Oriol Junqueras, a l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i a l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez assistir al Parlament per prendre possessió com a diputats electes, encara que els reconeix el dret a delegar el vot, possibilitat que ha d'autoritzar la Mesa.

En el seu acte, el magistrat que instrueix la causa del procés independentista declara la "incapacitat legal" dels investigats per assistir físicament a la sessions del Parlament, però diu que si ells sol·liciten delegar el seu vot en un altre diputat han de dirigir-se a la Mesa del Parlament, que serà la que autoritzi el procediment corresponent mentre persisteixi la situació de presó provisional.

El magistrat instructor esmenta en el seu acte l'article 93.1 del Reglament del Parlament que recull els supòsits en els quals els parlamentaris poden delegar el vot en cas d'absència. Entre aquests figuren baixa per paternitat o maternitat, suposats d'hospitalització, malaltia greu o "incapacitat perllongada degudament acreditades".

Llarena s'empara en aquest últim punt matisant que el que s'aprecia en el cas de Junqueras, Forn i Sànchez és una "incapacitat legal perllongada" per assistir als debats i votacions del Ple, a causa de la seva situació de presó provisional decretada per la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que va començar instruint la causa del procés independentista.

DENEGA LA POSSIBILITAT DE VOT TELEMÀTIC

L'instructor diu en el seu acte que li competeix a ell resoldre "el concret conflicte d'interessos constitucionals" i per això els reconeix la possibilitat de delegar el seu vot, encara que precisa que aquest procediment s'ha de dur a terme a través de la Mesa del Parlament, si bé amb expressa exclusió judicial del vot telemàtic.

"D'aquesta manera, ponderant l'adequada protecció dels interessos constitucionals en conflicte en la manera que s'ha exposat, s'aprecia una incapacitat legal que els investigats en situació de presó preventiva --que no uns altres--, puguin exercir el seu dret de representació de manera prologada i indefinida", exposa el magistrat, sense especificar que uns altres investigats en la causa queden exempts d'aplicar-los aquesta mesura.

Aquests tres acusats, juntament amb el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, són els únics investigats en la causa que romanen a la presó pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

El magistrat va acordar el passat 4 de desembre la llibertat de sis exconsellers sota el pagament de fiança de 100.000 euros mentre que els altres quatre restants i l'expresident català Carles Puigdemont continuen a Brussel·les.

NEGA TRASLLAT DE PRESÓ A JUNQUERAS

D'altra banda, Llarena rebutja el trasllat de Junqueras des de la presó d'Estremera a un altre centre penitenciari "sense perjudici que tal reclamació pugui ser cursada a l'autoritat penitenciària competent".

Adopta aquesta decisió tenint en compte d'una banda que no ha acatat "les ordres judicials que se'ls han dirigit" i per un altre, per "animar massivament a la violència".

Així ha respost Llarena a l'escrit que va presentar fa uns dies el líder d'ERC demanant l'"autorització per al trasllat urgent" de presó i "permisos de sortida o excarceració" per assistir a les sessions de constitució i d'investidura del Parlament en condició de diputat electe i poder complir amb les seves "funcions polítiques essencials".

Li recorda que es va decretar presó provisional per evitar el risc d'una reiteració delictiva que venia marcada, precisament, pel seu càrrec de 'número dos' de l'Executiu català i per la possibilitat que el seu lideratge tornés a manifestar-se amb mobilitzacions ciutadanes col·lectives violentes i enfrontades al marc legal de la nostra convivència.

"Amb aquestes condicions actuals, afrontar unes conduccions de sortida i de tornada del centre penitenciari i fer-ho amb la garantia que es desenvoluparan buidades del greu enfrontament ciutadà és una cosa que aquest instructor no percep amb la garantia que reclama el manteniment de la pacífica convivència que precisament va justificar l'adopció de la mesura cautelar", sentencia el magistrat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.