Publicat 22/5/2019 15:14:42 +02:00CET

El jutge envia a judici Rato pel contracte de publicitat de Bankia

Anticorrupció demana 4 anys de presó i 2,5 milions de multa per a Rato per comissions de publicitat de Bankia
Pool - Archivo

MADRID, 22 maig (EUROPA PRESS) -

El jutjat d'instrucció número 31 de Madrid ha dictat l'acte d'obertura del judici oral contra l'expresident de Caja Madrid i Bankia Rodrigo Rato i onze persones més pel presumpte delicte de corrupció entre particulars pels contractes de publicitat d'aquestes entitats financeres amb Publicis i Zenith. Serà la primera peça del cas 'Rato' que serà jutjada.

Es tracta dels contractes que va signar Bankia durant els exercicis 2011 i 2012 amb totes dues empreses sobre l'expansió de la marca Bankia i de la seva sortida a Borsa, en què hauria intervingut una comissió de 2,02 milions d'euros. Rato s'enfronta a quatre anys de presó per haver participat amb "diverses persones de la seva màxima confiança" per beneficiar-se dels contractes publicitaris.

Serà el tercer judici que encararà l'ex-director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), perquè ja ha estat condemnat per l'Audiència Nacional a quatre anys i mig de presó per l'ús fraudulent de les targetes 'black' de Caja Madrid i Bankia, condemna que ja està complint després que el Suprem ho confirmés. A més, ara mateix està sent jutjat pel mateix tribunal per la sortida a Borsa de Bankia.

El jutge instructor Antonio Serrano Arnal envia també al banc dels acusats l'exsecretari d'Estat de Comerç i ex-conseller consultiu de Bankia José Manuel Fernández Norniella i qui va ser assessor extern de Bankia, Alberto Portuondo, per als qui la Fiscalia Anticorrupció sol·licita la mateixa pena de presó que l'exministre d'Economia.

També seran jutjats l'exsecretària de Rato, Teresa Arellano; l'advocat Miguel Ángel Montero Quevedo; l'assessor Domingo Plazas; els directius d'agències publicitàries Miguel Ángel Furones, Francisco Xavier Olazábal, Sagrario Bua Rojas, Fabrizio Bini, Sergio Lorca, Fernando Rodríguez Varona i Cándida Rodríguez. El Ministeri Públic demana per a totes aquestes persones tres anys de presó.