Publicat 16/10/2019 12:08:26 +02:00CET

El jutge encausa per delicte mediambiental dos directius de l'adjudicatària del projecte Castor

Plataforma Castor
ESCAL - Archivo

CASTELLÓ, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

El titular del jutjat de primera instància i instrucció 4 de Vinaròs ha dictat interlocutòria de procediment abreujat per un delicte de prevaricació mediambiental contra dos directius de l'empresa Escal UGS SL, adjudicatària del projecte Castor d'emmagatzematge de gas a la costa d'aquesta localitat castellonenca. El jutge ha pres la mateixa decisió pel que fa a la mercantil, com a persona jurídica, segons han informat fonts del TSJCV.

En canvi, ha arxivat les diligències de deu investigats més, funcionaris de l'Estat, en descartar que incorreguessin en un delicte de prevaricació mediambiental durant la tramitació dels permisos per al funcionament del magatzem.

Així, el jutge instructor, en una interlocutòria amb data d'aquest dimarts que ja ha estat notificada a les parts, relata que els dos responsables del projecte van acordar començar entre els dies 2 i 5 de setembre del 2013 la fase d'injecció de gas a la planta "a cabal nominal", tot i que eren "conscients de la potencial perillositat sísmica que podia implicar la seva activitat".

Aquesta activitat en el gasoducte va provocar el 5 de setembre un augment de la sismicitat de què l'Observatori Sísmic de l'Ebre va alertar la companyia i els seus responsables quatre dies més tard.

"En aquell moment, tot i ser plenament conscients i coneixedors de la perillositat sísmica que la seva activitat estava produint, amb perill per al medi ambient i les persones, van continuar injectant gas fins el dia 11, i van reprendre les injeccions el dia 11 a les 22.00 hores", precisa el jutge. I ho van fer a partir d'aquell dia i fins el 13 de setembre --afegeix en la resolució-- "a un nivell molt superior al que van injectar entre el 5 i 8 de setembre i en fases anteriors".

Aquesta situació va desencadenar un "seguit de sismes a la zona", fins a 519, que van durar fins el 4 d'octubre i van ocasionar "danys de consideració" en nou habitatges de Vinaròs i Sant Mateu, a la província de Castelló, i a Amposta i Sant Carles de la Ràpita, a la província de Tarragona, assenyala la interlocutòria.

PERILL POTENCIALMENT CATASTRÒFIC

A més a més, aquests moviments sísmics van generar, segons el jutge, "una situació de perill potencialment catastròfic que es va allargar fins que, finalment, per part de l'Administració, es va acordar aturar l'activitat fins que no hi hagués garanties que es podia reprendre sense cap risc".

És més, tal com recull la interlocutòria, "avui dia el gas continua emmagatzemat a l'emmagatzematge subterrani sense que sigui possible extreure'l en condicions de seguretat per a les persones i el medi ambient".

En canvi, el jutge instructor ha acordat, en una altra interlocutòria que ha dictat de manera paral·lela, el sobreseïment lliure de les diligències per a deu persones més, perquè entén que no van incórrer en un delicte de prevaricació mediambiental.