Actualitzat 15/11/2017 17:26

El jutge d'Osca demana al ministre de Cultura que ordeni lliurar ja les 44 obres de Sijena

Església de Villanueva de Sijena (Osca)
EUROPA PRESS

HUESCA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

El jutge Antonio Martín González, substitut de la magistrada Carmen Aznar, al Jutjat de Primera Instància 1 d'Osca, ha dictat una providència per la qual requereix el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, responsable provisional del Departament de Cultura de la Generalitat per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, perquè ordeni l'entrega immediata de les 44 obres artístiques del Reial Monestir de Villanueva de Sijena (Osca) dipositades al Museu de Lleida.

En la seva providència, el jutge recorda que qui amb anterioritat havia estat titular del jutjat, Carmen Aznar, es va pronunciar en aquest sentit i exigeix que la Guàrdia Civil tingui dissenyada una operació amb la cronologia concreta per a l'aprehensió, trasllat i entrega de les peces, en coordinació amb els tècnics del Govern d'Aragó.

En una nota de premsa, l'advocat Jorge Español, que representa l'Ajuntament de Villanueva de Sijena (Osca), no descarta que hi hagi una "forta oposició de les autoritats del Museu de Lleida i de grups polítics radicals".

PECES D'EXCEPCIONAL VALOR

Español ha assegurat que "arribaran al Reial Monestir de Sijena peces d'excepcional valor, com les tombes pintades als segles XIV i XV de diverses priores del Monestir de Sijena, peces úniques al món. Així com els alabastres de l'escultor renaixentista Gabriel Joly, juntament amb altres peces de gran importància per a la història d'aquest important monument espanyol del qual tots, aragonesos i catalans primordialment, hem d'estar molt orgullosos".

El lletrat ha manifestat la disposició de l'Ajuntament a ajudar el ministre i ha exigit a les autoritats de Lleida que "entenguin d'una vegada per sempre que les resolucions dels tribunals s'han de complir i acatar per tots, ja que, si no, lamentablement podria passar-los el mateix que als dos anteriors consellers de cultura de la Generalitat, Santi Vila i Lluís Puig, que estan sent investigats per presumptes delictes de prevaricació i desobediència a l'autoritat judicial per la Sala penal del Tribunal Suprem".

"L'Ajuntament de Villanueva de Sijena, i aquest lletrat personalment, reitera a tots els veïns de Lleida la seva infrangible amistat i la seva plena disposició a col·laborar amb les autoritats lleidatanes perquè el Monestir de Sijena constitueixi un motiu de gran orgull tant per a les autoritats d'Osca com per a les de Lleida que, més enllà de les seves bogues administratives, són províncies que estan unides forta i llargament en el temps per grandíssims llaços familiars, econòmics, culturals i assistencials", ha indicat Jorge Español.

"Retornem així al Monestir de Sijena tota la seva esplendor i esperem que, com a mínim per una vegada, l'art, la protecció i l'engrandiment dels nostres monuments, estigui per sobre de la política partidària diària que, precisament, no sol fer molt bé al propòsit general de restaurar el patrimoni cultural", ha afegit.

L'advocat ha conclòs exigint, "si més no, escrupolós respecte i acatament a la resolució judicial, ja que és el propi i normal en una democràcia avançada".
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés