Un jutge dicta que el banc ha de tornar els diners cobrats de més per la clàusula terra malgrat existir l'acord signat

Actualitzat 21/9/2017 11:31:04 CET
Seu central d'Ibercaja a Saragossa
EUROPA PRESS

MADRID, 21 set. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Provincial de Salamanca ha dictat una sentència en la qual estableix que el banc ha de retornar als clients el diners cobrats de més per la clàusula terra malgrat existir un acord signat entre les parts.

En concret, l'Audiència Provincial, de la mateixa manera que va fer el Jutjat de Primera Instància de Salamanca, ha condemnat Ibercaja Banc a refer el quadre d'amortització del préstec hipotecari d'una parella i la devolució de les quantitats que s'haguessin cobrat en virtut de la condició declarada nul·la, segons informa el despatx Aboga2.

L'any 2007 una parella de Salamanca va signar una hipoteca per adquirir un habitatge. Ells pensaven que signaven una hipoteca a tipus d'interès fix els primers sis mesos i variable la resta amb una sèrie de bonificacions per tenir les targetes amb el banc, les assegurances de vida i de llar i diversos productes més amb el mateix banc (abans Caixa Círculo) però van comprovar que fessin el que fessin seguien pagant sempre el mateix.

L'any 2013 va ser dictada la sentència del Tribunal Suprem que considerava nul·les les anomenades clàusules terra i el banc va oferir a aquests clients una rebaixa en el tipus d'interès, passant-lo del 3,75% al 2,25%.

El banc va subscriure un contracte de novació de préstec amb aquests clients en el qual aquests manifestaven que coneixien l'existència de la clàusula terra i de les seves conseqüències i que renunciaven a dur a terme qualsevol acció contra l'entitat.

L'any 2016, aquesta parella va decidir buscar assessorament legal, encara que en els primers contactes amb diferents despatxos els auguressin escasses possibilitats d'èxit, fins que Aboga2 els va animar a defensar els seus drets.

Finalment, el resultat no ha pogut ser més favorable per als interessos dels consumidors, segons destaca el bufet. El banc ha hagut de retornar totes les quantitats cobrades de més per l'anomenada clàusula terra ascendint a més d'11.000 euros i la parella de Salamanca pagarà la hipoteca al tipus veritablement pactat en el contracte.

cal destacar que Jesús Angel Lorenzo González, titular d'Aboga2, va treballar prèviament en diverses entitats financeres i per tant no només té coneixements jurídics sinó que coneix des de dins el funcionament de les oficines bancàries.