Actualitzat 28/11/2019 17:43:18 +00:00 CET

El jutge anul·la les citacions dels periodistes que van informar sobre el sumari dels CDR

Un dels CDR detinguts en l'operació Judes declara a l'Audiència Nacional
SUMARIO OPERACIÓN JUDAS

Estima el recurs de la Fiscalia que es va oposar a les imputacions en no veure cap responsabilitat penal

MADRID, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

El titular del Jutjat d'Instrucció de Madrid número 41 ha deixat sense efecte la imputació dels periodistes dels vuit mitjans de comunicació --'El Mundo', 'El País', 'ABC', 'El Confidencial', 'La Vanguardia', 'El Español', 'Cadena Ser' i RTVE-- que havien estat citats a declarar aquest divendres per publicar informacions sobre el sumari dels membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts a la presó per terrorisme per ordre de l'Audiència Nacional, segons han informat fonts jurídiques.

El jutge Juan Carlos Peinado ha pres aquesta decisió després d'admetre parcialment el recurs de la Fiscalia Provincial de Madrid que va presentar la setmana passada contra la interlocutòria en la qual citava els periodistes com a investigats pel delicte de revelació de secrets.

El ministeri públic va demanar que les compareixences s'anul·lessin en considerar que els periodistes no són "responsables de la infracció penal sobre la qual és objecte la instrucció de la causa" i per tant "no caldria adreçar-hi el procediment en qualitat d'investigats". En el moment d'aquestes revelacions, d'evident interès públic i al·lusives a les ordres d'empresonament dels CDR investigats per terrorisme, el sumari que instrueix el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón es trobava en secret.

Les fonts consultades apunten que un cop el magistrat instructor ha deixat sense efecte la interlocutòria de citació, els periodistes deixen d'estar investigats per la qual cosa les seves defenses no poden accedir a la causa perquè ja no en són part personada.

LES DEFENSES DELS CDR VAN DEMANAR INDAGAR SOBRE LES FILTRACIONS

La investigació als periodistes té el seu origen en una petició dels advocats dels CDR investigats que el passat 4 d'octubre va rebre l'aval de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que va instar que un jutjat de Madrid i no l'Audiència --per qüestió de competència-- indagués una revelació de secrets per la filtració a la premsa del contingut de les ordres d'empresonament.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, instructor de la causa dels CDR, va rebre les denúncies de les defenses dels detinguts en les quals exposaven que, malgrat que el procediment havia estat declarat secret, estaven apareixent en els mitjans de comunicació detalls de la manera en què s'havia desenvolupat l'operatiu policial i filtracions de les diligències sumarials.

Principalment eren extractes de les declaracions dels investigats i contingut de les intervencions telefòniques, així com actuacions dictades pel jutjat, fets que consideraven que podrien ser constitutius tant d'un delicte de revelació de secrets, com d'un delicte contra l'Administració de justícia.

Van sol·licitar per aquest motiu la incoació de peça separada per esbrinar l'autoria de les filtracions. El jutge de l'Audiència Nacional, amb el vistiplau del fiscal, va acordar el desglossament dels escrits i la seva remissió al Jutjat Degà de Madrid, per si els fets poguessin ser constitutius de delicte.

Així mateix, la Fiscalia destaca en el seu recurs que la resolució del jutge Peinado recull "únicament" que les actuacions es van iniciar en virtut de denúncia del jutge de l'Audiència Nacional "sense exposar els motius pels quals considera presumptes autors dels fets els mitjans de comunicació contra els quals dirigeix la causa".

el més llegit

 1. 1

  Tres detinguts per vendre marihuana a tota Europa des de Sant Quirze (Barcelona)

 2. 2

  A presó dos joves per dos robatoris en mitja hora al Vendrell (Tarragona)

 3. 3

  Moren un jove de 20 anys i una noia de 24 en precipitar-se des d'un balcó a Lleida

 4. 4

  Crema una embarcació al port d'Empuriabrava (Girona) sense causar ferits

 5. 5

  Coronavirus.- La Marató de Barcelona 2020 s'anul·la i se celebrarà el 7 de novembre del 2021