Actualitzat 18/08/2015 11:24

Justícia haurà de tenir el febrer del 2016 un registre amb ADN de delinqüents sexuals

MADRID, 18 Ag. (EUROPA PRESS) -

   El Registre de Delinqüents Sexuals, que inclourà dades de perfil genètic (ADN), previst a la Llei de modificació del sistema de protecció a la infància i a l'adolescència --que entra en vigor aquest 18 d'agost--, haurà d'estar en funcionament el febrer del 2016. El Ministeri de Justícia té sis mesos per elaborar aquest instrument des que comenci a aplicar-se la Llei, publicada el passat 29 de juliol en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

   La nova normativa estableix que els qui vulguin treballar en contacte amb menors, acreditin que no han estat condemnats en ferm per cap delicte relacionat amb nens o adolescents.

   Aquest registre és una de les mesures més destacades de la nova norma. Tot i això, és una obligació que Espanya porta ometent des del 2010, quan va subscriure el Conveni de Lanzarote del Consell d'Europa que obliga a adoptar aquest tipus de mesures per evitar l'exposició dels nens a situacions de risc. Països com França o el Regne Unit, que també van ratificar aquell acord, ja ho estan aplicant.

   Es tracta que abans de contractar una persona en una tasca relacionada amb nens, la institució, entitat, el particular o l'administració contractant comprovi si el candidat té antecedents penals per delictes contra la llibertat sexual, la tracta d'éssers humans o l'explotació de menors.

   Per a això, li exigirà un certificat negatiu de l'esmentat Registre de Delinqüents Sexuals, que estarà vinculat al Registre Central de Penats, tindrà caràcter confidencial i contindrà informació sobre la identitat i el perfil genètic de totes les persones condemnades per aquests delictes a Espanya.

   La previsió afectarà, com expliquen des de la Direcció General d'Infància i Família del Ministeri de Sanitat, tant al personal dels centres educatius com els pediatres, els voluntaris d'organitzacions no governamentals, els catequistes, els monitors de temps lliure o els professors particulars, tot i que haurà de ser el Ministeri de Justícia qui en un reglament detall la manera de procedir en funció de la casuística.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés