Actualitzat 23/04/2015 12:09

La justícia europea declara il·legal la norma espanyola que permet substituir l'expulsió d'immigrants per una multa

Tribunal De Justicia De La Unión Europea
Foto: ZINNEKE/ WIKIMEDIA COMMONS

Ressalta que les normes de la UE obliguen Espanya a dictar una decisió de retorn

   BRUSSEL·LES, 23 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dijous que la previsió de la Llei d'Estrangeria espanyola que permet substituir l'expulsió d'un immigrant en situació irregular per la imposició d'una multa vulnera la legislació comunitària, en particular la Directiva de Retorn.

   "La normativa espanyola pot frustrar l'aplicació de les normes i dels procediments comuns establerts per la directiva i, en el seu cas, demorar la tornada (dels immigrants en situació irregular), menyscabant d'aquesta manera l'efecte útil de la norma europea", assenyala la sentència.

   La resolució es refereix al cas d'un ciutadà marroquí detingut a Irun en situació irregular i amb antecedents penals a Espanya i contra el qual la subdelegació del Govern espanyol a Guipúscoa va emetre una resolució d'expulsió del territori nacional, amb prohibició d'entrada durant cinc anys. L'afectat va recórrer i el Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Sant Sebastià va anul·lar l'expulsió per considerar-la desproporcionada i li va imposar una multa.

   El Tribunal Superior de Justícia del País Basc va preguntar llavors al TJUE sobre la compatibilitat amb la directiva de retorn de la Llei Orgànica 4/2000 sobre Drets i Llibertats dels Estrangers a Espanya i la seva Integració Social i de la jurisprudència nacional que la interpreta. Aquesta llei sanciona l'estada irregular amb multes entre 501 euros fins a 10.000, mesura que pot ser substituïda per una ordre d'expulsió.

   En la sentència dictada aquest dijous, el Tribunal de Justícia de la UE declara que "la normativa espanyola és incompatible amb la directiva". La resolució assenyala en primer lloc, segons la interpretació del Tribunal Suprem espanyol, que els nacionals de tercers països que es trobin en situació irregular únicament poden ser sancionats amb una multa i estableix que aquesta sanció és incompatible amb l'expulsió del territori nacional, mesura que només s'adopta si existeixen circumstàncies agreujants addicionals.

   El TJUE considera que "aquesta interpretació no és compatible amb el dret de la UE". Assenyala que "l'obligació principal que la directiva imposa als estats membre és dictar una decisió de retorn contra qualsevol nacional d'un tercer país que es trobi en situació irregular al seu territori". Existeixen algunes excepcions a aquesta regla general en les quals, tot i això, no sembla encaixar el cas del ciutadà marroquí en qüestió, segons la resolució.

   Quan el nacional del tercer Estat no compleix voluntàriament la seva obligació de tornada (o quan no es fixa un termini de sortida), els estats membre han de procedir a la seva expulsió (transport físic de l'interessat fora de l'Estat membre) com més aviat millor. "La normativa espanyola no respon a aquestes exigències de la Directiva", apunta la sentència.

   El Tribunal de Justícia afegeix que "cap precepte de la Directiva ni cap disposició del patrimoni comunitari en matèria d'immigració i d'asil permeten establir un sistema que, en cas de situació irregular de nacionals de tercers països en el territori d'un Estat membre, imposi, depenent de les circumstàncies, o bé una sanció de multa, o bé l'expulsió, i són les dues mesures excloents entre si".

   "D'altra banda, les possibles excepcions que reservin un tracte més favorable a les persones compreses en l'àmbit d'aplicació de la directiva han de ser compatibles amb aquesta, compatibilitat que, en vista del seu objectiu i de les obligacions que imposa als estats membre, no es garanteix en el cas espanyol", assenyala la resolució.

   El Tribunal de Justícia recorda finalment que "els estats membre no poden aplicar una normativa que pugui posar en perill la realització dels objectius perseguits per una directiva i, com a conseqüència d'això, privar-la del seu efecte útil".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés