Actualitzat 14/11/2019 18:14

La justícia escocesa deixa en llibertat Clara Ponsatí després de l'euroordre per sedició

14 November 2019, Scotland, Edinburgh: Spanish Professor Clara Ponsati (R) arrives with her lawyer Aamer Anwar at St Leonard's Police Station as she faces extradition to Spain. Photo: Lesley Martin/PA Wire/dpa

El seu advocat veu l'euroordre "plena de contradiccions i errors"

BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

La justícia escocesa ha deixat en llibertat l'exconsellera Clara Ponsatí després de l'euroordre per sedició l'1-O, després que s'hagi entregat aquest dijous a la policia d'Edimburg (Escòcia) acompanyada del seu advocat Aamer Anwar, des d'on ha estat transferida al Tribunal del Sheriff, després de la reactivació de l'ordre europea de detenció i entrega per un presumpte delicte de sedició per l'1-O.

Ho ha informat el seu advocat Aamar Anwar en una piulada recollida per Europa Press, en què ha dit: "Hem guanyat la batalla, però no la guerra, encara queda un llarg camí".

L'exconsellera s'ha entregat passades les 12 hores (11 hores hora local) a l'oficina de policia de St Leonard d'Edimburg, després que el Regne Unit acceptés tramitar la nova ordre de detenció europea per Ponsatí pel presumpte delicte de sedició en relació amb la seva participació en l'organització de l'1-O.

Segons l'advocat de Ponsatí, ha comparegut en el tribunal d'extradició, davant el Sheriff Ross, i la propera vista serà el 12 de desembre, mentre que la data per a la vista definitiva serà la primavera del 2020.

En declaracions als mitjans en sortir dels jutjats, Anwar ha criticat que l'euroordre emesa pel Suprem està "plena de contradiccions i errors" perquè, segons ell, demana extraditar Ponsatí sense donar proves concretes de cap delicte.

ERROR EN LA SENTÈNCIA

Ha assegurat que això no li sorprèn del Suprem perquè ja es va equivocar en la sentència de l'1-O en acusar "erròniament" l'exconsellera Dolors Bassa i li va atribuir decisions que realment va prendre Ponsatí com a consellera d'Ensenyament.

Anwar ha dit que Ponsatí no ha de ser extraditada a Espanya perquè creu que no tindria un judici just i que seria empresonada, i ha qualificat l'acusació contra l'exconsellera com una "persecució política".

"Els drets humans de Ponsatí no es poden garantir en la justícia espanyola", ha advertit, i ha defensat que, en canvi, la justícia escocesa és imparcial, robusta i independent, i el jutge adoptarà una decisió basada en la llei.

A més, ha subratllat que el delicte de sedició, pel qual van ser condemnats els presos sobiranistes i pel qual es demana l'euroordre de Ponsatí, va ser inventat el segle 16 i ja no existeix a Escòcia ni en "moltes democràcies".

"INTERFERÈNCIA" DE SÁNCHEZ

Segons l'advocat, Ponsatí creu que el poble català "canvia el curs de la seva història i que cada acte de repressió d'Espanya apropa Catalunya cap a la llibertat".

Ha recordat les declaracions del president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, sobre la Fiscalia en les quals van motivar "acusacions d'interferència en el procés d'extradició".

Ponsatí també ha comparegut per expressar la seva satisfacció amb que hagi estat posada a llibertat: "És molt bona senyal però està a les mans de la justícia", i ha manifestat la seva disposició a lluitar aquest cas i guanyar-lo.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés