Publicat 19/12/2021 11:38CET

Justícia defensarà al Congrés els 41 indults concedits en la primera meitat de l'any, inclosos els del 'procés'

La nova sotssecretària d'Estat presentarà l'informe als grups parlamentaris aquest dimecres en acabar el Ple

MADRID, 19 des. (EUROPA PRESS) -

La sotssecretària d'Estat Justícia, Ana Sánchez, defensarà aquest dimecres en la Comissió de Justícia del Congrés l'informe sobre concessió i denegació d'indults corresponents al primer semestre de 2021. Es tracta de la seva primera compareixença a la Cambra baixa des que va prendre possessió del càrrec la setmana passada.

En el text que presentarà Sánchez als diputats consta que l'Executiu va concedir un total de 41 indults durant la primera meitat de l'any, inclosos els nou relatius als condemnats pel procés independentista a Catalunya.

L'informe semestral del Ministeri de Justícia reflecteix una "tendència alcista" en la concessió d'aquesta mesura de gràcia respecte a anys anteriors. De les 1.817 sol·licituds rebudes, es van resoldre 1.724, de les quals només aquestes 41 van ser en sentit afirmatiu, cosa que representa un 2,38 per cent del total de les contestades.

Tot i que el departament de Pilar Llop no al·ludeix expressament als indults del procés independentista, limitant-se a recollir-los en la seva estadística, els reflecteix com a perdons per delictes contra l'"ordre públic". La majoria dels delictes indultats van ser contra el patrimoni (15), sumant-se deu contra la salut pública, quatre contra la integritat física, dues contra el medi ambient i l'organització del territori, i un contra les relacions familiars.

Els delictes contra el patrimoni també van ser la majoria en els indults denegats. El segon lloc va ser per a delictes de violència de gènere, en el cas dels homes, i contra la salut pública, en el de les dones. I el tercer lloc per a tots dos sexes va ser per als delictes contra la seguretat vial.

NOMÉS DOS INDULTS TOTALS

Quant a la modalitat dels indults atorgats, només dos van ser totals i 39 van ser parcials, entre ells els de el procés independentista, que van extingir les penes de presó però no les inhabilitacions, fixant a més un període d'entre 3 i 6 anys que condiciona el perdó a que no reincideixin.

L'informe precisa que les penes de presó perdonades oscil·laven des dels 13 anys com a pena màxima, per delictes de sedició i de malversació, a 3 mesos i 15 dies com a pena mínima, per un delicte de furt en temptativa.

I, dels 39 indults parcials, 23 corresponen a una commutació de la pena: 3 per treballs en benefici de la comunitat, 6 per multa i 14 per pena menor de presó.

Els dos indults totals, apunta, són un cas de condemna per delictes contra el patrimoni que es va donar condicionat al fet que el beneficiari pagui les responsabilitats civils i al fet que no cometi delicte dolós en 2 anys; i un altre cas per delictes contra la salut pública condicionat al fet que el pres se sotmeti a un programa de "deshabituació d'alcohol i drogues" i que tampoc cometi un delicte dolós en 2 anys.

EL 61% TENIEN L'AVAL DEL TRIBUNAL I LA FISCALIA

Justícia destaca que el 78 per cent dels indults concedits (32) tenien un o els dos informes favorables, en al·lusió als preceptius però no vinculants del tribunal sentenciador i del Ministeri Fiscal, dels quals el 61 per cent (25) tenia l'aval de tots dos, mentre que el 22 per cent (9) tenia els dos en contra.

Quant als líders independentistes indultats, tant el Tribunal Suprem com la Fiscalia del mateix van aconsellar no perdonar per no apreciar raons de justícia, equitat i utilitat pública ni penediment dels condemnats.

Dels 1.683 indults denegats, el 93 per cent (1.569) tenia el tribunal i a Fiscalia en contra, un 6 per cent (92) tenien només un informe desfavorable i l'1 per cent (22), els dos avals.

Pel que concerneix l'opinió de la víctima sobre l'indult, quatre expedients (el 10 per cent dels 41 concedits) tenien l'oposició del perjudicat, mentre que 13 no van mostrar rebuig, 11 no es van manifestar sobre aquest assumpte i dos no van comparèixer. En els altres 11 casos no hi havia perjudicats.

SIS PERDONATS A PETICIÓ DE CONFRARIES

Per gènere, dels 41 indults atorgats, 14 van ser a dones (34 per cent) i 27 a homes (66 per cent). La seu de San Bernardo assenyala que en tots els delictes perdonats van intervenir tant homes com dones excepte en el referit a les relacions familiars, que va ser perpetrat per un home.

Així mateix, el Ministeri detalla que, dels 41 perdons concedits, sis van ser a favor de persones les sol·licituds de les quals es van rebre a través de diferents confraries, un 15 per cent del total.

A més, recull que en aquest semestre es van arxivar 206 expedients d'indult, cosa que passa, segons explica, quan el tribunal sentenciador no emet un informe perquè el penat ha desistit, s'ha extingit la seva responsabilitat criminal o no està a la disposició de l'òrgan judicial per complir condemna.

EN PLENA PANDÈMIA

Aquestes xifres reflecteixen un augment respecte al primer semestre del 2020 quan, en plena pandèmia, es van formular 1.499 peticions d'indult, es va respondre a 1.240 i només es van atorgar una desena, cosa que suposa un 0,80 per cent.

Justícia concreta que juny, coincidint amb la desescalada, va anar el mes en el qual més sol·licituds (360), expedients (375) i "altres documents" associats (503) es van rebre, sent gener el de menor afluència de papers, amb 226, 189 i 315, respectivament.

"El més reseñable, en primer lloc, és el repunt del nombre de sol·licituds rebudes, que es xifra en un 21 per cent respecte del mateix període de l'any anterior, si bé el primer semestre del 2020 va estar marcat per les circumstàncies derivades de la pandèmia", ha valorat el Ministeri en les seves conclusions.

Destaca així mateix que, si en el primer semestre del 2020 es va començar la connexió telemàtica amb 841 peticions d'indult en paper i 658 electròniques, ja al 2021 "s'ha consumat un canvi de tendència sent superior el nombre de sol·licituds electròniques", amb 976 davant de 841, "curiosament el mateix nombre".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés