Actualitzat 16/12/2019 12:47

La justícia belga decidirà sobre les euroordres de Puigdemont, Comín i Puig

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont
@KRLS

BRUSSELLES, 16 des. (EUROPA PRESS) -

La justícia belga celebrar aquest dilluns una altra vista sobre l'extradició de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont i els exconsellers Lluís Puig i Toni Comín, encara que les parts assumeixen com a escenari més probable que la sessió s'ajorni una altra vegada fins que es conegui la sentncia que dijous dictar el Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat com a eurodiputat electe del líder d'ERC, Oriol Junqueras.

Els tres polítics estan citats les 14.00 hores a la Cambra del Consell de Brusselles (tribunal de primera instncia) per comparixer davant del jutge que examinar els seus expedients i que és el mateix magistrat que es va encarregar de les primeres ordres europees de detenció i entrega que es van dictar contra ells el 2017.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va reactivar el passat mes d'octubre l'ordre europea de detenció i entrega de Puigdemont pels delictes de sedició i malversació i, unes setmanes més tard, les que pesen contra Comín i Puig també per sedició i malversació en el cas del primer i només per malversació en el cas del segon.

En les seves allegacions, la Fiscalia de Brusselles ha avalat que els tres siguin entregats a Espanya per tots els delictes pels quals són reclamats per les autoritats judicials, encara que ells es neguen a ser extraditats i seran els tribunals belgues els qui hagin de decidir.

En la seva declaració davant del jutge d'instrucció belga, Puigdemont i Comín van allegar que van adquirir la immunitat d'eurodiputats per haver guanyat un escó en les eleccions al Parlament Europeu del maig passat, malgrat no haver recollit l'acta necessria per ser nomenats eurodiputats.

Per el jutge d'instrucció ho va consultar amb l'Eurocambra i va concloure que en aquests moments no disposen d'aquest privilegi i va continuar endavant amb el procés per examinar la seva entrega a Espanya als tribunals belgues.

En qualsevol cas, ni els advocats dels líders independentistes ni les fonts judicials consultades per Europa Press esperen una decisió aquest dilluns perqu assumeixen que el tribunal ajornar la seva conclusió fins que es conegui el pronunciament del TUE.

Fins i tot si la sentncia del TUE sobre Junqueras no establís una relació directa amb els casos de Puigdemont i Comín, la defensa d'aquests dos creuen que la decisió al tribunal belga trigar a arribar, tenint en compte que també est pendent de resolució un altre recurs presentat per Puigdemont davant del TUE.

La Gran Sala del Tribunal de Luxemburg ha de pronunciar-se dijous sobre l'abast de la immunitat de Junqueras després de ser proclamat eurodiputat electe en els comicis del mes de maig, encara que igual que Puigdemont i Comín no complís amb el procés de tramitació necessari per acatar l'acta.

Junqueras reclama ser reconegut com a eurodiputat de ple dret i sosté que hauria d'estar cobert per la immunitat europarlamentria des que es van conixer els resultats de les eleccions, cosa que rebutgen tant les autoritats espanyoles com els serveis jurídics de les institucions de la UE.

No obstant aix, l'advocat general del TUE va concloure en un dictamen recent que va haver de reconixer-se Junqueras com a eurodiputat ple des de la proclamació dels resultats i, per tant, gaudir d'immunitat, encara que va advertir que a partir de la condemna del Suprem, la justícia europea ja no seria competent per pronunciar-se.

Les conclusions de l'advocat general no són vinculants pel TUE, encara que en la majoria dels casos les sentncies que dicta el Tribunal de Luxemburg segueixen la línia que marquen aquests dictmens.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés