La justícia belga decidirà sobre les euroordres de Puigdemont, Comín i Puig

Actualitzat 16/12/2019 9:56:06 CET
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont
@KRLS

BRUSSEL·LES, 16 des. (EUROPA PRESS) -

La justícia belga celebrarà aquest dilluns una altra vista sobre l'extradició de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont i els exconsellers Lluís Puig i Toni Comín, encara que les parts assumeixen com a escenari més probable que la sessió s'ajorni una altra vegada fins que es conegui la sentència que dijous dictarà el Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat com a eurodiputat electe del líder d'ERC, Oriol Junqueras.

Els tres polítics estan citats les 14.00 hores a la Cambra del Consell de Brussel·les (tribunal de primera instància) per comparèixer davant del jutge que examinarà els seus expedients i que és el mateix magistrat que es va encarregar de les primeres ordres europees de detenció i entrega que es van dictar contra ells el 2017.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va reactivar el passat mes d'octubre l'ordre europea de detenció i entrega de Puigdemont pels delictes de sedició i malversació i, unes setmanes més tard, les que pesen contra Comín i Puig també per sedició i malversació en el cas del primer i només per malversació en el cas del segon.

En les seves al·legacions, la Fiscalia de Brussel·les ha avalat que els tres siguin entregats a Espanya per tots els delictes pels quals són reclamats per les autoritats judicials, encara que ells es neguen a ser extraditats i seran els tribunals belgues els qui hagin de decidir.

En la seva declaració davant del jutge d'instrucció belga, Puigdemont i Comín van al·legar que van adquirir la immunitat d'eurodiputats per haver guanyat un escó en les eleccions al Parlament Europeu del maig passat, malgrat no haver recollit l'acta necessària per ser nomenats eurodiputats.

Però el jutge d'instrucció ho va consultar amb l'Eurocambra i va concloure que en aquests moments no disposen d'aquest privilegi i va continuar endavant amb el procés per examinar la seva entrega a Espanya als tribunals belgues.

En qualsevol cas, ni els advocats dels líders independentistes ni les fonts judicials consultades per Europa Press esperen una decisió aquest dilluns perquè assumeixen que el tribunal ajornarà la seva conclusió fins que es conegui el pronunciament del TUE.

Fins i tot si la sentència del TUE sobre Junqueras no establís una relació directa amb els casos de Puigdemont i Comín, la defensa d'aquests dos creuen que la decisió al tribunal belga trigarà a arribar, tenint en compte que també està pendent de resolució un altre recurs presentat per Puigdemont davant del TUE.

La Gran Sala del Tribunal de Luxemburg ha de pronunciar-se dijous sobre l'abast de la immunitat de Junqueras després de ser proclamat eurodiputat electe en els comicis del mes de maig, encara que igual que Puigdemont i Comín no complís amb el procés de tramitació necessari per acatar l'acta.

Junqueras reclama ser reconegut com a eurodiputat de ple dret i sosté que hauria d'estar cobert per la immunitat europarlamentària des que es van conèixer els resultats de les eleccions, cosa que rebutgen tant les autoritats espanyoles com els serveis jurídics de les institucions de la UE.

No obstant això, l'advocat general del TUE va concloure en un dictamen recent que va haver de reconèixer-se Junqueras com a eurodiputat ple des de la proclamació dels resultats i, per tant, gaudir d'immunitat, encara que va advertir que a partir de la condemna del Suprem, la justícia europea ja no seria competent per pronunciar-se.

Les conclusions de l'advocat general no són vinculants pel TUE, encara que en la majoria dels casos les sentències que dicta el Tribunal de Luxemburg segueixen la línia que marquen aquests dictàmens.