La Justícia belga deixa en llibertat sense fiança Puig i Comín després de declarar per l'euroordre

Publicat 7/11/2019 18:39:32CET
Los exconsejeros catalanes Toni Comin y Lluis Puig
REUTERS / FRANCOIS LENOIR

Demanen reagrupar la causa amb la de Puigdemont

BRUSSEL·LES, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

Els exconsellers catalans Lluís Puig i Toni Comín, declarats formalment en rebel·lia des del juliol del 2018 després de fugir a Bèlgica, han quedat aquest dijous en llibertat sense fiança després de declarar davant el jutge d'instrucció a la Fiscalia de Brussel·les per les ordres europees de detenció i entrega reactivades pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

A la sortida dels jutjats, després de diverses hores declarant davant el jutge d'instrucció, Puig i Comín han informat que queden en llibertat sense fiança i amb les mateixes mesures cautelars que es van fixar en el cas de l'expresident català Carles Puigdemont, per la qual cosa no podran sortir del país sense permís del jutge i hauran de comparèixer davant la Justícia cada vegada que siguin requerits.

Comín ha al·legat que gaudeix d'immunitat com a eurodiputat per evitar que continuï el procés, però després de consultar amb el Parlament europeu el jutge d'instrucció ha conclòs que no li donarà aquest privilegi i segueix endavant amb l'expedient de l'euroordre.

No obstant això, i a diferència del que va passar amb Puigdemont, el magistrat no ha fixat automàticament una data per a la celebració de la vista de Puig i Comín davant la Cambra del Consell (Tribunal de primera instància de Brussel·les), tot i que esperen que l'audiència tingui lloc "en els propers dies".

Els seus advocats, Paul i Simon Bekaert, han matisat que el calendari "està per fixar" i que no és clar si el jutge considerarà necessari que compareguin en una primera vista abans de decidir si reagrupen la causa amb la de Puigdemont.

"El cas de Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig tractat al mateix temps i pel mateix jutge pot ser lògic", ha expressat Simon Bekaert, qui s'ha queixat de l'"embolic" provocat per les autoritats espanyoles per manar per separat les diferents euroordres.

La defensa dels polítics independentistes ha sol·licitat que s'unifiquin els expedients dels dos exconsellers amb el de Puigdemont, que ja ha comparegut una vegada davant el Tribunal i la vista del qual va ser ajornada fins al proper 16 de desembre.

També han avançat que "aprofitaran" les recents declaracions del president del Govern, Pedro Sánchez, i altres membres de l'executiu sobre el procés d'extradició de Puigdemont per reforçar la seva estratègia de defesa que sosté que "falten garanties que a Espanya pugui haver-hi un judici just".

Segons el parer de Comín, les paraules de Sánchez "confirmen de manera contundent que a Espanya no hi ha garanties de judici just perquè no hi ha garanties de separació de poders".

Amb tot, aquest assumpte no ha estat abordat amb el jutge d'instrucció, que només ha de comprovar que l'euroordre s'ajusta a dret i no analitza el fons de l'assumpte.