Publicat 20/02/2019 12:11

Justícia acompanya als jutjats 4.881 víctimes de delicte en un any

Justícia acompanya als jutjats 4.881 víctimes de delicte en un any
EUROPA PRESS

Capella inaugura una mostra d'activitats de reinserció penal i atenció a la víctima

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Justícia de la Generalitat, a través del seu servei d'acompanyament a judici, ha ats 4.881 víctimes de delicte, principalment persones vulnerables, en un any, des que es va engegar al mar del passat any.

En concret, professionals com psiclegs o treballadors socials van acompanyar 4.430 víctimes de violncia de gnere davant dels jutjats de gurdia per fer una primera declaració, i 451 víctimes de delicte en judicis, han informat aquest dimecres fonts del departament.

Aquest dimecres la consellera de Justícia, Ester Capella, ha visitat la primera edició de Firactiva't, una mostra d'activitats i cursos que es fan en l'mbit de l'execució penal, i ha estat present en una simulació d'un judici en el qual una víctima de violncia masclista és acompanyada per una professional d'aquest servei.

Sobre aquest servei del seu departament, la consellera ha destacat que és una "eina essencial per evitar la doble victimització", amb treball psicolgic i tcnic que permet a la víctima afrontar el judici i retrobar-se amb un agressor, i que és un dels serveis prioritaris del departament.

La mostra, que acull el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) entre aquest dimecres i divendres, ensenya les activitats que fan els centres penitenciaris i centres educatius de menors a Catalunya, i també mesures penals alternatives i d'atenció a la víctima.

En total, hi haur un centenar d'activitats, com demostracions de debats, activitats de resolució de conflictes, tallers de sucs, cursos de seguretat vial amb ulleres de simulació etílica i programes de rdio, que es fan dins dels centres penitenciaris o com mesures penals alternatives.

La consellera, que ha participat en diversos d'aquests tallers, ha destacat que un dels objectius prioritaris del seu departament és la reinserció social i la reeducació, per "donar oportunitats i possibilitar que les persones puguin reescriure la seva biografia personal".

Ha recordat que la taxa de reincidncia a Catalunya és del 30% --segons dades que es remunten al 2014--, i per a presos que passen pel mitj obert és del 20%, quan la mitjana internacional és de 40%, la qual cosa demostra que el treball fet "est ben fet i dona bons resultats".

XIFRES

Segons dades del departament, el 2018 van participar en cursos de formació un total de 7.700 interns de centres penitenciaris; 8.600 presos van seguir programes de reinserció laboral; 3.500, programes de rehabilitació d'atenció especialitzada, i 4.280 van treballar a l'interior dels centres, i en total, hi ha 1.500 professionals que es dediquen a la rehabilitació.

En l'mbit de les mesures penals alternatives, l'any passat un total de 15.300 persones van fer algun curs formatiu o treball comunitari, entre d'altres, i aquest tipus de persones té una reincidncia del 10%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés