JUPOL recorre al Suprem perquè els policies desplaçats a Catalunya puguin votar i xifra en 2.800 els afectats

Publicat 7/11/2019 16:51:02CET
D'esquerra a dreta: El secretari d'Organització de JUCIL, Jesús Pagui, el secretari general de JUPOL, José María García, i el portaveu de JUPOL, Pablo Pérez, en roda de premsa.
EUROPA PRESS

MADRID, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

El sindicat JUPOL, majoritari en la Policia Nacional, ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Suprem per garantir el dret a vot dels 2.800 agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil, segons les seves dades, que han estat desplaçats a Catalunya per preservar la seguretat tant en la jornada de reflexió com el dia de les eleccions, el proper 10 de novembre.

Segons ha explicat el secretari general de JUPOL, José María García, "uns 1.800 policies i aproximadament 1.000 guàrdies civils no han pogut exercir el seu dret a vot" per correu tot i que dos informes, un de Correus i un altre de la Secretaria de la Direcció general de Política d'Interior, han confirmat la viabilitat que el vot dels agents desplaçats arribi a temps a l'escrutini.

García ha ressaltat, en roda de premsa, que l'informe de Correus especifica que "existeix la possibilitat material d'habilitar mitjans excepcionals tant materials com humans per garantir el dret a vot dels agents desplaçats", així com l'informe de la Direcció general que trasllada "el seu criteri favorable a l'habilitació de qualsevol procediment que pogués establir-se per garantir l'exercici del dret de sufragi dels agents que per circumstàncies excepcionals i sobrevingudes no hagin pogut exercir el seu dret a vot".

"Ens sorprèn molt que la Junta Electoral Central (JEC) manifesti de manera sorprenent la impossibilitat de modificar el procediment de vot per correu donat la proximitat del dia de les eleccions, manifestant igualment, la impossibilitat que aquest vot arribi en termini per ser escrutat per les taules electorals malgrat els informes emesos", ha puntualitzat García.

També ha recordat que l'article 74 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General estableix que "el Govern habilitarà els mecanismes necessaris per al vot per correu del personal embarcat en bucs, pots de pesca, forces armades en l'exterior i forces i cossos de seguretat de l'Estat fent expressa referència a la Policia Nacional".

Per això, JUPOL i l'associació professional de la Guàrdia Civil JUCIL -aquesta última sense representació al Consell de l'Institut armat-, han decidit interposar mitjançant la plataforma JUSAPOL el recurs d'empara electoral en entendre que el Govern central hauria d'haver-hi previst com garantir el vot.

Segons el seu parer, no ha existit "cap bona fe" per part del Govern central d'ajudar els policies i guàrdies civils afectats perquè si la decisió de desplaçar milers d'agents "s'hagués comentat amb anterioritat", tots els afectats "podrien haver exercit el seu vot" amb antelació.