Actualitzat 23/09/2021 15:34

Junts registra al Parlament una proposició de llei per crear una llei audiovisual catalana

Junts registra al Parlament una proposició de llei per crear una llei audiovisual catalana
EUROPA PRESS

Proposa que les plataformes tinguin un 30% d'obres europees i que la meitat d'aquestes produccions sigui en català o aranès

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

Junts ha registrat aquest dijous al Parlament una proposició de llei per tramitar una llei audiovisual catalana per protegir el català en aquest àmbit, la qual cosa creu que no fa l'esborrany del projecte estatal: "No deixarem la defensa de la llengua catalana en mans del Govern espanyol".

Ho ha anunciat en una roda de premsa a la cambra el president de Junts al Parlament, Albert Batet, després de registrar la proposició de llei, i ha destacat que volen que s'aprovi "de manera extraordinària i urgent" i abans que prosperi l'estatal, que el Govern central està obert a negociar.

"Encara que diguin que volen negociar, nosaltres no ens en fiem del PSOE", ha advertit Batet, que ha explicat que manté oberta la negociació perquè no és incompatible amb aquesta iniciativa parlamentària, amb la qual plantegen modificar la Llei 22/2005 de la Comunicació Audiovisual de Catalunya.

Ha sostingut que aquesta iniciativa dona més força per defensar el català també en la negociació de la llei estatal, i ha advertit que Catalunya no avança si va a remolc de l'Estat: "Davant l'ofensiva del Govern espanyol, Junts prenem la iniciativa", ha proclamat.

Preguntat pel motiu pel qual Junts ha optat per promoure la llei en comptes del govern d'ERC i Junts, Batet ha assegurat que tenien aquest assumpte avançat com a grup parlamentari des de la passada legislatura: "No és important qui ho presenta, sinó que l'important és que tiri endavant", ha replicat.

Ha explicat que Junts va avisar a ERC dimecres que registraria la proposició, i ha dit sobre les raons per les quals no s'ha impulsat des de l'executiu de Pere Aragonès: "Això ho han de preguntar al Govern", i ha assegurat que facilitaran qualsevol iniciativa que es pugui promoure per defensar el català, sigui del Govern o del Parlament.

Preguntat pel debat de política general previst per a la setmana vinent, ha garantit que Junts l'afronta de manera positiva i tenint clar el que defensen: "La Catalunya del 'sí' contra la del 'no', perquè ja hem vist els projectes als quals se'ls està dient que no", i apostant per més sobirania i per avançar cap a la independència revalidant l'1-O, ha dit.

EL CATALÀ EN LES PLATAFORMES

Batet ha recalcat que la seva proposta de llei audiovisual defensa competències catalanes i la diversitat cultural, i també "estipula una regulació de mínims en les plataformes per a l'ús del català", a més de mesures per promoure la producció audiovisual catalana.

En concret, la proposició de llei, recollida per Europa Press, estableix que el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha de vetllar perquè els serveis a demanda disposin en els catàlegs d'almenys el 30% d'obres audiovisuals europees i que, d'aquestes produccions, el 50% estiguin en català o en aranès.

Fixa com una infracció greu l'omissió de "qualsevol dels deures en relació amb la presencia del català i la cultura catalana i de l'aranès en la comunicació audiovisual", i defensa que el Govern estableixi línies d'ajut per fomentar la presència del català i l'aranès, tant en versió original com en el doblatge i la subtitulació.

A més a més, atribueix noves competències al CAC davant continguts que fomentin l'odi i la desinformació i vol protegir la infància i l'adolescència de material que inclogui pornografia, violència gratuïta i violència de gènere, ha destacat Batet.

Fixa que el CAC promourà l'autoregulació dels prestadors de serveis de comunicació audiovisual i de les plataformes d'intercanvi de vídeo mitjançant codis de conducta --tot i que podrà adoptar una instrucció si l'autoregulació no assoleix els seus objectius--, i assenyala que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals podrà prestar serveis al marge dels seus compromisos de servei públic, dins les seves funcions.

Preguntat per si el Parlament pot aprovar una llei que imposi un mínim de continguts en català a les plataformes, ha assegurat que altres països de la UE ho han regulat per protegir les seves llengües pròpies: "Creiem que ho podem fer des del Parlament, i demanarem el màxim possible. Som ambiciosos, hem de defensar el català al preu que sigui".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés