Publicat 27/5/2019 15:41:47 +02:00CET

Junts recorre al Congrés la suspensió dels diputats presos per vulnerar la Constitució

28A.- Los independentistas de ERC, Junts y Bildu recibirán 3,15 millones del Estado en subvenciones por sus resultados
EUROPA PRESS

MADRID, 27 maig (EUROPA PRESS) -

Junts per Catalunya considera que la Mesa del Congrés va vulnerar fins a quatre articles de la Constitució en suspendre de les seves funcions els quatre diputats que estan en presó preventiva pel procés i, amb aquest argument, ha presentat un recurs davant de l'òrgan de govern de la Cambra sol·licitant que revoqui la decisió que va adoptar divendres passat.

L'escrit de reconsideració registrat per Junts porta la signatura dels seus set diputats, inclosos els suspesos Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, i s'uneix al que, amb el mateix objectiu, va presentar en el registre Esquerra Republicana dissabte passat.

En el recurs, recollit per Europa Press, els independentistes defensen que la Mesa ha actuat 'contra legem', vulnerant l'article 117 de la Carta Magna, per aplicar una norma jurisdiccional. També destaca que no tenia les competències per suspendre aquests parlamentaris per no haver intervingut un suplicatori en contra seva i qualifica de "rocambolesques" les interpretacions del Tribunal Suprem en el sentit que aquest no era no necessari.

QUATRE ARTICLES DE LA CE

En resum, segons la seva interpretació, l'únic òrgan que podria decretar la suspensió seria el Ple del Congrés, després de la votació d'un suplicatori. Tampoc no veu aplicable, per tant, l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal invocat per la Mesa per suspendre els presos per estar processats per un delicte de rebel·lió.

Per a Junts, la Mesa ha ignorat "per complet" la interpretació que limita el terme "rebel" als afectats d'aplicar aquest precepte als supòsits de bandes terroristes i armades. I, en aplicar un precepte jurisdiccional des d'un òrgan parlamentari, argumenten, ha vulnerat l'article 24 de la Constitució privant els suspesos de recórrer davant d'un òrgan jurisdiccional.

ACABAR AL TC O A ESTRASBURG

També veu vulnerats els articles 23 --dret a la representació política--, i 25 --legalitat en matèria penal--. La Mesa també atenta, segons Junts, contra els articles 6 del Conveni Europeu de Drets Humans i 3 del Protocol addicional número u a aquest conveni "en privar-se del seu dret de representació política els diputats i els centenars de milers de persones que els van triar".

Amb aquests arguments, els independentistes obren la porta a portar l'assumpte tant al Constitucional, si la Mesa no s'avé a revocar la suspensió, com, en últim terme, al Tribunal Europeu de Drets Humans.

Per tot això, Junts sol·licita a la Mesa que "deixi sense efecte" la seva decisió del passat divendres "declarant la seva falta absoluta de competència" d'acord amb l'article 117 de la Constitució, per aplicar un precepte com el 384 de la LeCrim que forma part del dret processal penal i que només poden aplicar els tribunals. Així mateix, sol·licita que fins que no es resolgui la seva petició de reconsideració la suspensió quedi en suspens.