Actualitzat 14/09/2021 11:06

Junts proposa que Puigneró, Sànchez, Turull i Nogueras vagin a la taula de diàleg

Archivo - Arxiu - El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Plantejaran la proposta aquest dimarts a Aragonès perquè el Govern els ratifiqui

BARCELONA, 14 set. (EUROPA PRESS) -

L'Executiva de Junts ha acordat que el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; el secretari general de Junts, Jordi Sànchez; el vicepresident del partit i exconseller, Jordi Turull; i la líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, assisteixin a la taula de diàleg, un cop el president del Govern central, Pedro Sánchez, ha confirmat que hi anirà.

Així ho han explicat en un comunicat aquest dimarts, i ara el partit traslladarà la proposta amb els seus noms al president de la Generalitat, Pere Aragonès, perquè el Govern els ratifiqui.

Està previst que en el Consell Executiu d'aquest dimarts es decideixin els noms que aniran a la taula de diàleg, que se celebrarà dimecres a Barcelona.

Tot això després que Junts va advertir que no anunciarien els seus noms fins que el president del Govern central corroborés la seva presència a la taula, fins al punt que dilluns van reclamar al president del Govern, Pere Aragonès, que no hi assistís si Sánchez no hi anava.

Aquesta estratègia contrasta amb la d'ERC, que fa dies que va anunciar que hi enviarien la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent, tots ells membres de l'executiu català.

No obstant això, Junts són els únics actors que aposten per portar-hi membres que no són del Govern, i asseurà davant Sánchez i els ministres del PSOE dos dels dirigents polítics que van ser empresonats per impulsar l'1-O, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

ERC i Junts ja han manifestat les seves diferències sobre la taula de diàleg: per als primers l'estratègia principal és desencallar el conflicte polític a Catalunya, mentre que els de Carles Puigdemont sempre s'han mostrat crítics amb aquest espai, malgrat que hi continuen participant.

A falta d'un dia perquè tingui lloc la taula de diàleg, encara no se'n sap l'ordre del dia i si s'abordarà, tal com demanen els independentistes, l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia, qüestions a les quals l'executiu espanyol s'oposa.

MARGE DE NEGOCIACIÓ

Sánchez va recordar dilluns en una entrevista a TVE que els predecessors d'Aragonès, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra, van abordar amb el president del Govern central de torn 45 punts que la Generalitat exigia, i Sánchez ha defensat que hi ha marge de negociació en aquest sentit: "44 tenen una resposta afirmativa, i tan sols un de negatiu, que és el referèndum".

Amb tot, el president de l'executiu espanyol va recordar que l'acord per arrencar aquesta taula inclou que la solució que n'emani l'hauran de confirmar els catalans, però va advertir que tan sols se sotmetrà a votació un acord entre les parts: "No podem traslladar a la ciutadania un desacord".

Està previst que tots dos presidents mantinguin una trobada prèvia a la de les delegacions, és a dir, el mateix dimecres hi haurà dues reunions: primer la dels dos dirigents i després la dels seus equips, la de la taula de diàleg com a tal, i s'ha de veure si Sánchez participarà en tots dos espais.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés