Publicat 28/09/2015 01:29

Junts pel Sí reivindica un triomf que ha tingut la societat civil com a motor

BARCELONA, 28 set. (EUROPA PRESS) -

La unió de CDC, ERC i representants de la societat civil en la candidatura de Junts pel Sí ha aconseguit guanyar les eleccions del 27S sense arribar a la majoria absoluta a la qual aspiraven, malgrat les reticències inicials que els republicans tenien al voltant de configurar una llista única i que la integressin polítics o no.

Tan sols dos mesos després de la presentació oficial de la llista, el 21 de juliol del 2015, ha aconseguit un resultat en el qual no tots creien en un començament i que va costar bastant forjar pels interessos partidistes de cada formació, que la pressió de les entitats de la societat civil independentistes --ANC, Òmnium Cultural i AMI-- va aconseguir conciliar exercint com a motor de la seva creació.

Es van necessitar maratonianes reunions entre CDC, ERC i la CUP, auspiciades per la societat civil, per arribar a un acord que va arribar mesos després que el president de la Generalitat, Artur Mas, llancés per primera vegada la proposta d'una candidatura unitària en la conferència del fòrum del 25 de novembre, a la qual va assistir el líder republicà, Oriol Junqueras.

Pocs dies després va ser el mateix Junqueras qui públicament va rebutjar aquesta possibilitat i va plantejar l'alternativa de presentar-se amb les sigles de cada formació sota un mateix 'paraigua'.

Després de l'anunci de Mas el gener de l'aquest any de convocar eleccions el 27S, totes les idees es van posar sobre la taula, també la d'idear una llista sense polítics, que va ser recollida per Junqueras i la CUP, però que el president català i CDC van rebutjar d'entrada.

La CUP va decidir així sortir del possible acord i va ser una conversa entre Mas i Junqueras la que va desencallar la situació, quan el líder republicà va acceptar la llista única davant del risc que el president de la Generalitat no convoqués les eleccions.

EVOLUCIÓ ELECTORAL

Des de CDC, l'acord era un buf d'aire fresc després de la ruptura de la federació amb Unió, amb qui l'unien 37 anys d'història, i una legislatura en la qual van haver de buscar ERC --amb 21 escons-- en disposar només de 50 diputats, lluny dels 68 de la majoria absoluta.

Malgrat l'aposta de Mas en les eleccions catalanes del 2012 de convocar una consulta, el seu resultat va suposar una severa reculada per a l'extinta CiU, que va perdre 12 dels seus 62 escons, i una empenta per a ERC, que va aglutinar part del vot independentista i va aconseguir duplicar la seva representació: va passar de tenir 10 a 21 diputats.

Així, la confluència de Junts pel Sí va permetre a CDC no haver de presentar-se a unes eleccions en solitari i evitar un possible daltabaix respecte als 62 escons que tenia el 2010, i juntament amb ERC, aplicar el full de ruta sobiranista que van acordar sense haver de dependre de ningú.

Aquest full de ruta preveu una declaració sobiranista del Parlament; la redacció d'una Constitució catalana, la proclamació definitiva de la independència i la celebració d'unes "eleccions constituents" en un termini no superior als 18 mesos i ja en el marc d'un Estat català.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés