Actualitzat 10/09/2015 17:45

Junts pel sí es quedaria a 8 escons de la majoria absoluta i necessitaria la CUP

C's i Catalunya sí que es pot, empatades com a segona força

La llista independentista de Junts pel Sí, que engloba CDC i ERC, es quedaria a set o vuit escons dels 68 que és necessari per tenir la majoria absoluta al Parlament, una xifra a la qual es podria arribar si se sumessin els vuit diputats que trauria la CUP, segons el baròmetre preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

   L'enquesta situa com a segona força en vots C's, amb entre 19 i 20 escons, empatada en escons amb la coalició Catalunya Sí que es Pot, formada per ICV, EUiA, Podem, i Equo, que es faria amb 18 o 19 representants.

   L'estudi, fet públic aquest dijous, unes hores abans del començament de la campanya electoral, es basa en una mostra de 3.000 entrevistes telefòniques fetes per l'empresa Imop a les quatre províncies catalanes entre el 30 d'agost i el 4 de setembre.

Cargando el vídeo....

   Així, es va fer just després de l'escorcoll de la fundació CatDem, vinculada a CDC, que va passar el 28 d'agost i que va revifar la polèmica sobre el suposat cobrament de comissions il·legals.

   En concret, l'enquesta atorga a la candidatura per la qual es presenten el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, una estimació de vot del 38,1%, fet que es traduiria en 60 o 61 escons, a set o vuit de l'anhelada majoria absoluta.

MÉS VOTS ALS NO INDEPENDENTISTES

   En aquesta convocatòria Junts pel Sí aconseguiria deu diputats menys que els 71 que van sumar CiU i ERC en les autonòmiques del 2012, quan els nacionalistes van treure'n 50 i els independentistes, 21.

   En aquella ocasió, CiU, ERC i la CUP van sumar el 47,87% dels vots, mentre que ara els partidaris de la independència es quedarien al 44%, respecte del 51,8% del suport que el CIS pronostica per a les candidatures no independentistes (C's, Catalunya Sí que es Pot, PSC, PP i UDC).

   Com a segona llista més votada, amb una estimació del 14,8%, hi ha la de C's, que amb Inés Arrimadas com a cartell electoral doblaria la seva representació i passaria dels 9 actuals a 19 o 20 parlamentaris.

   La segueix, gairebé empatada en escons però amb menys percentatge de vot, la llista d'ICV, EUiA, Podem i Equo, amb un suport del 13,9%, i entre 18 o 19 escons, respecte dels 13 que tenien ICV i EUiA.

   El sondeig preveu que tant els socialistes com els populars perdran suports respecte al 2012, i el PSC, que llavors va ser la segona força més votada amb un suport 14,43%, cauria ara al quart lloc amb el 12,2%, perdria tres o quatre escons i es quedaria amb 16 o 17 seients al Parlament.

   El PP, amb l'estrena de Xavier García Albiol com a candidat, també baixaria encara més, i passaria de 19 a 12 o 13 diputats i del 13% dels vots a un suport del 9,4%.

UNIÓ SERIA EXPARLAMENTÀRIA

   Com a sisena força hi hauria la CUP, que guanyaria cinc representants, que arribaria als 8 i incrementaria el seu suport, que passaria del 3,47% que va aconseguir el 2012 al 5,9%.

   Al seu torn, en la primera convocatòria a la qual concorre en solitari després de la ruptura de CiU, UDC no aconseguiria entrar al Parlament i només recolliria un suport de l'1,5% dels catalans amb dret a votar en aquestes autonòmiques.

   Per províncies, Junts pel Sí seria la candidatura més votada en les quatre circumscripcions catalanes, amb més del 50% dels vots a Lleida i Girona.

   C's trauria el seu millor resultat a Tarragona (que fregaria el 18%) i seria segona força a totes les províncies excepte a Barcelona, on aquesta plaça la guanyaria la llista que encapçala Lluís Rabell, amb un 16% dels suports.

   Pel que fa a la valoració de líders o candidats, només aprova el president d'ERC, Oriol Junqueras, amb una nota mitjana de 5,3 punts, seguit del diputat d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, que concorre com a número tres a la llista de Catalunya Sí que es Pot per a Barcelona --el CIS, però, no pregunta per la figura del candidat d'aquesta coalició, Lluís Rabell--.

   A una dècima de Coscubiela, queda tercer en valoració Artur Mas (4,6 punts) i el segueixen Anna Gabriel, d'ERC, amb una nota de 4,5, i el candidat d'UDC, Ramon Espadaler, amb un 4. Per sota queden el cartell electoral del PSC, Miquel Iceta, que treu un 3,7; Inés Arrimadas de C's, amb un 3, i el popular Xavier García Albiol, amb un 2,3.

EL 13% VOL JUNQUERAS A LA GENERALITAT

   En preguntar als enquestats sobre la seva preferència per ocupar la Presidència de la Generalitat, el més ben situat és Mas amb un 22,5%, malgrat que el 41,6% dels catalans considera dolenta o molt dolenta la seva gestió en aquesta legislatura, respecte del 32,6% que la qualifica de bona o molt bona.

   Per al 13,2% la presidència hauria de recaure en Junqueras, mentre que només el 4% cita el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva.

   La candidata de C's seria la llogatera perfecta de la Generalitat per al 5,9%, mentre que Iceta ho seria per al 5,7%, García Albiol i Lluís Rabell, per al 3,9% i Antonio Baños (CUP), per a l'1,8%.

   La majoria dels entrevistats (77,5%) tenen decidit acudir al col·legi electoral el pròxim 27 de setembre i un 14% considera "probable" anar a votar. Només el 4,1% està segur que ho farà i un 3% no té intenció de fer-ho.

UN 28,7% ENCARA NO HA DECIDIT EL SEU VOT

   Dels que aniran a votar, el 70,4% ja té clar quina papereta ficarà a l'urna, davant d'un 28,7% que encara no ha decidit el seu vot. Gairebé el 70% confessa que a l'hora de votar donarà més importància "als temes propis de Catalunya que als temes generals d'Espanya".

   Amb independència de si votaran o no, un majoritari 58,3% dóna per fet el triomf de Junts pel Sí, una opció desitjada pel 36,5%. Un 10,2% preferiria que guanyés Catalunya Sí que es Pot, un 9,6% C's, un 8,5%, el PSC i un 4,1%, el PP català.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés