Publicat 11/01/2022 15:25CET

Junts estableix que les persones no afiliades es puguin presentar a les primàries de les municipals

Archivo - Arxiu - El secretari general de Junts, Jordi Sànchez
JUNTS - Archivo

Als alcaldes se'ls ofereix fer-se militants o simpatitzants per optar a la reelecció

BARCELONA, 11 gen. (EUROPA PRESS) -

El reglament de Junts d'elecció de candidats a les eleccions municipals del 2023 estableix que per presentar-se a les primàries no caldrà estar afiliat al partit i, en cas de ser alcalde d'algun municipi, donen la possibilitat de fer-se militant o simpatitzant del partit abans del 28 de febrer per optar a la reelecció.

Així es recull en el document que, a través de 9 pàgines i 24 articles, facilita el camí perquè s'hi puguin acollir regidors i alcaldes del PDeCAT que fins ara no havien fet el pas a Junts, i que es votarà en el Consell Nacional d'aquest dissabte.

També, segons el text, les persones que exerceixin l'alcaldia d'un ens local i siguin "afiliats o simpatitzants en la base de dades de Junts abans del 28 de febrer del 2022, i així ho manifestin, prèvia consulta a la persona interessada", se'ls podrà considerar candidats a valorar per la Comissió Municipal Territorial (CMT).

La CMT serà l'òrgan transversal que acompanyarà el procés d'elecció de candidats, la coordinació i la resolució de dubtes i desacords abans i després de les eleccions, i que amb la presidència del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, també la integraran 2 representants del municipi, de la comarca, de la vegueria i de la direcció del partit; a Barcelona, ho faran sis representants de la Federació de la capital catalana.

El reglament recull que Junts té afiliats i organització a totes les comarques de Catalunya, però de manera desigual als 947 municipis, i per això justifiquen que els processos d'elecció de candidats no poden ser iguals a totes les poblacions on aspiren a presentar candidatures.

DIFERENTS SISTEMES

Per això, proposen diferents sistemes d'elecció de candidatures als municipis que tinguin menys de 50.000 habitants i que tenen elegida una coordinació local, un altre per als que no en tenen, i una tercera per als que tenen més de 50.000 persones.

Així, hi haurà municipis on no es faran primàries i serà la CMT la que obrirà el procés d'elecció de candidats convocant una assemblea local amb una antelació mínima de 15 dies, en què juntament amb els afiliats, la coordinació local i la comarcal podran proposar noms a tenir en compte.

En aquest cas, els candidats hauran de comptar amb l'aval del 20% dels afiliats de ple dret al municipi, o "excepcionalment l'aval de la CMT per poder iniciar el procés", i es podran recollir electrònicament en un període de set dies després de l'assemblea local convocada a aquest efecte.

Als municipis de menys de 50.000 habitants sense coordinadora local, la CMT nomenarà el cap de llista i ho comunicarà per escrit als afiliats, mentre que als que disposen de coordinadora local, la CMT haurà d'elevar una proposta a l'assemblea local a partir de tots els noms que hagin superat els avals necessaris.

LLISTES PARITÀRIES

Segons el partit, les candidatures miraran de ser el reflex "de la transversalitat d'edat, ideològica i professional" del partit i de la societat, i complir amb l'obligació que siguin paritàries, i prioritàriament en cremallera.

Als municipis on es facin primàries, les convocarà la direcció de Junts, a proposta per escrit de la CMT, aleshores es notificarà l'obertura del procés i la possibilitat de ser precandidat i s'obrirà la recollida d'avals, que també haurà de ser del 20% d'afiliats de ple dret del municipi on es presentin.

Un cop es proclamin les candidatures, començarà la campanya electoral, en la qual els òrgans del partit es mantindran "neutrals", i finalment se celebraran les eleccions i es proclamaran els resultats.

Les primàries de Junts es faran com a màxim fins al 30 d'octubre d'aquest any, i posteriorment a aquesta data la CMT haurà de proposar a l'executiva altres mètodes d'elecció o de calendari.

El reglament també recull que la direcció nomenarà una Sindicatura Electoral, que totes les votacions i comunicacions seran electròniques i que tots els que siguin candidats oficials a les llistes de Junts hauran de signar el manifest funcional del partit, el codi ètic i la carta financera.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés