Publicat 13/5/2019 16:38:53 +02:00CET

La Junta Electoral avala que Junqueras i Comín participin telemàticament en un debat

26M.- Cs pide a la Junta Electoral que Junqueras y Comín no participen en un debate de TV3
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 maig (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha avalat aquest dilluns que el candidat d'ERC en les eleccions europees, Oriol Junqueras, i el número 2 de JxCat, Toni Comín, participin en el debat electoral de TV3 per via telemàtica --el primer es troba en presó preventiva i el segon a Bèlgica--.

"No pot prohibir-se la participació en el debat per via telemàtica, si bé hauran d'extremar-se les cauteles perquè aquesta circumstància no comporti avantatges per a cap dels candidats", exposa la resolució de l'òrgan electoral, que ha recollit Europa Press.

En el cas de Junqueras, la Junta matisa que la presó de Soto del Real assegura que la participació del candidat en un debat com aquest resultaria "greument perturbador" per al funcionament del centre, per la qual cosa obre la porta al fet que la presó pugui plantejar-hi objeccions.

La Junta Provincial es pronuncia en aquests termes després que el PP i Cs presentessin escrits en els quals qüestionaven que Junqueras i Comín participessin en el debat; després, ERC i JxCat van presentar al·legacions en les quals defensaven la seva presència i la Junta els dona la raó.

L'òrgan electoral al·lega que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) està disposada a "implementar els mitjans necessaris i adaptar el format del debat" perquè Comín i Junqueras puguin participar-hi, per la qual cosa conclou que ha d'avalar-se aquest format.

Recorda que els dos són candidats del seu partit i que, abans de convocar-se les eleccions i que fossin designats, ja es coneixia la seva condició de pres i de resident a Bèlgica, respectivament, per la qual cosa ara no es pot esgrimir aquests dos condicionants com a motiu per excloure'ls del debat.

Així, la Junta conclou que les circumstàncies de Junqueras i Comín "no poden convertir-se en la justificació de restriccions que poguessin evitar-se raonablement" i posa el focus en una única qüestió: exigeix que la seva entrada per via telemàtica no els doni avantatge.

VOT PARTICULAR

La resolució de la Junta té un vot particular signat pel vocal Pablo Nuevo, que afirma que no comparteix l'argumentació "de la majoria" i presenta arguments discrepants que avalen l'escrit que van presentar el PP i Cs.

El vocal al·lega que Cs i el PP han reiterat durant la campanya que veuen falta de neutralitat en els mitjans públics catalans, i conclou que no està descartat que Comín i Junqueras, en entrar per via telemàtica, puguin obtenir "algun avantatge" respecte als candidats que siguin al plató.