Publicat 22/8/2019 15:18:17 +02:00CET

La Junta de Castella i Lleó no contempla "fer seguidisme" de qui "posa en perill" el futur de la comunitat

El portavoz de la Junta, Francisco Igea, explica los acuerdos del Consejo de Gobierno
JCYL

VALLADOLID, 22 ago. (EUROPA PRESS) -

La Junta de Castella i Lleó no contempla "fer seguidisme" de qui "posa en perill el futur de la comunitat i de l'estat del benestar", en al·lusió a la Generalitat, però ha advertit que la regió "no renunciarà" als ingressos que li corresponen i que el Govern d'Espanya encara no ha transferit.

El vicepresident i portaveu de la Junta, Francisco Igea, s'ha referit així a l'anunci del Govern català de portar l'Executiu central als tribunals per l'impagament de les bestretes corresponents al 2019, una via que Castella i Lleó no descarta en un futur, si bé de moment no s'hi pensa sumar, en considerar que això implicaria fer "seguidisme" a la Generalitat, cosa que no seria "coherent" per part de la Junta, al seu parer.

En la roda posterior a la reunió del consell de govern celebrada aquest dijous, Igea ha indicat que malgrat aquest impagament, Castella i Lleó està "menys obligada", en haver prorrogat els seus comptes, a fer retallades que "d'altres" que "sí" que en van aprovar de nous comptant amb aquests fons perquè després els partits que sustenten aquests governs autonòmics votessin en contra dels pressupostos generals de l'Estat, que no van poder tirar endavant, i "ara es queixen".

D'altra banda, el número dos de l'Executiu de Castella i Lleó ha considerat "urgent" canviar l'actual sistema de finançament autonòmic, al mateix temps que ha recordat que l'actual va ser "pactat a mida" entre un Govern socialista i la Generalitat.

Així mateix, ha reclamat a tots els partits de la comunitat, especialment al PSOE, que mantinguin la posició acordada el passat 13 d'abril del 2016 per protegir els interessos de la comunitat en una futura reforma.

Francisco Igea ha expressat el seu desig que aquesta reforma no "imposi un pagament" cap als qui "volen acabar amb la unitat nacional" per aconseguir la "permanència" de Pedro Sánchez al capdavant del Govern d'Espanya.