Publicat 7/9/2020 13:39:58 +02:00CET

Junqueras i Rovira avisen que no n'hi ha prou amb superar el 50% i no renuncien a la unilateralitat

El vicepresident català Oriol Junqueras i Marta Rovira (ERC) en la manifestació pel judici del 9-N
EUROPA PRESS - Archivo

Exposen en un llibre la seva estratègia i diuen que "parlar de confrontació tot el dia no farà un miracle"

BARCELONA, 7 set. (EUROPA PRESS) -

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, han avisat que amb superar el 50% dels vots independentistes en unes eleccions no n'hi ha prou per aconseguir la independència i han reiterat que no renuncien a la via unilateral.

En el llibre 'Tornarem a vèncer (i com ho farem)' (Ara Llibres), que s'ha publicat aquest mateix dilluns, exposen l'estratègia d'ERC per assolir la independència i repassen els fets d'octubre del 2017, per extreure què va fer bé l'independentisme i quines van ser les seves febleses.

Els dirigents republicans consideren que un dels factors principals que van impedir la independència després de l'1-O va ser no gaudir d'una majoria clara dins la societat catalana a favor que Catalunya sigui un estat independent i per això la proposta d'ERC passa per aconseguir "ser més", cosa que s'ha conegut com eixamplar la base.

"Ser una majoria clara no és una condició suficient per assolir la independència, però sí que és una condició necessària. Sent majoria, és molt difícil assolir la independència democràticament. Sense ser majoria, és impossible", subratllen.

Per això, un dels objectius que es marquen és superar el 50% dels vots independentistes en unes eleccions, cosa que no ha passat mai i que "és una necessitat tant de portes enfora com de portes endins".

No obstant això, adverteixen que no n'hi ha prou per fer efectiva la independència: "Serà suficient amb superar el 50% del vot? No, de cap manera. Però, quants més siguem, més viable serà desbordar el règim borbònic i obtenir el reconeixement internacional".

Així, Junqueras i Rovira han cridat a aconseguir aquesta majoria "de manera sostinguda, repetidament", en totes les eleccions possibles, perquè l'independentisme es faci fort dins de Catalunya i tingui més legitimitat.

En aquest sentit, una de les claus que assenyalen els líders d'ERC i que creuen que va ser una feblesa el 2017 és la diferència territorial dels vots independentistes i el baix percentatge de suports que té el moviment a l'àrea metropolitana de Barcelona i de Tarragona: "O l'independentisme és capaç d'incrementar la seva presència en aquestes ciutats o serà molt difícil guanyar el pols a l'Estat".

Consideren que per aconseguir-ho s'han d'"assumir contradiccions i renunciar a una puresa argumental que no tan sols no sedueix, sinó que amb massa freqüència genera rebuig", i ha fixat la lluita del vot amb el PSC a l'àrea metropolitana de Barcelona com un dels principals reptes per fer créixer l'independentisme.

"A la gent d'ERC ens obsessiona esgarrapar vots a l'unionisme, no al partit independentista del costat. Ens obsessiona sumar gent nova", i insisteixen que no pactarà amb el PSC un altre tripartit.

PRIORITZEN EL REFERÈNDUM PACTAT

En el llibre, Junqueras i Rovira sostenen que l'objectiu de l'independentisme ha de ser fer un referèndum, perquè consideren que és el que genera més consens dins la societat catalana, i reiteren que la via pactada és "l'opció que ofereix més garanties, la més assenyada", tot i que admeten les dificultats perquè l'Estat l'accepti.

En aquest sentit, aposten per dissenyar "estratègies intel·ligents a favor del referèndum", acumulant forces i legitimitat, i defensen el diàleg amb el Govern central.

VIA UNILATERAL

Malgrat que mantenen el referèndum pactat com la via prioritària, els líders republicans no descarten tornar a la unilateralitat: "L'Estat ha de saber que el seu rebuig a negociar un referèndum, si perdura en el temps, pot desembocar en una actuació unilateral de l'independentisme".

Per ells, renunciar a aquesta via seria renunciar a la independència, però adverteixen que no es pot apel·lar a la unilateralitat de manera frívola: "Parlar d'unilateralitat i de confrontació tot el dia no farà un miracle".

Davant el que titllen de gesticulació simbòlica, Junqueras i Rovira apunten que la unilateralitat tan sols és possible amb una majoria ciutadana i institucional sòlida: "Quanta més força tinguem, més unilateralitat podrem aplicar", adverteixen.

Contador