Publicat 4/4/2019 13:00:05 +02:00CET

Junqueras i Romeva també plantegen en el seu recurs alternatives a la llibertat per poder participar en la campanya

SEÑAL DE TV EN EL TRIBUNAL SUPREMO

Forcadell, Forn i Cuixart no tenen previst tornar a demanar al Tribunal la seva excarceració

MADRID, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

L'advocat Andreu Van den Eynde, que representa l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva en el judici del procés al Tribunal Suprem, proposa "vigilncia policial constant i prohibició d'abandonament d'un determinat domicili o zona" com a alternatives a imposar als seus clients en el cas que no s'acordi la seva llibertat provisional, de manera que puguin participar en la campanya de les Eleccions Generals per al Congrés dels Diputats i el Senat, respectivament.

Així ho assenyala en l'escrit de 3 pgines que ha presentat aquest dijous davant del tribunal que jutja els seus mandants per demanar una vegada més la seva posada en llibertat, i en el qual subratlla que Junqueras fa aquest dijous 516 dies que és en presó preventiva (des del 2 de novembre del 2017), mentre que Romeva acumula 404 dies (des del 23 de mar del 2018).

D'aquesta manera, la defensa de Junqueras i Romeva coincideix amb els plantejaments de l'advocat Jordi Pina, que defensa els també acusats en aquest procediment i exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i l'aleshores expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Snchez.

Com a alternativa a la posada en la llibertat, que també en aquest cas és la petició principal, Pina proposa per als seus mandants la "limitació dels seus moviments a la comunitat autnoma o al terme municipal de Madrid, complementada amb controls telemtics o policials" o fins i tot "la detenció en un determinat domicili a Madrid que pugui fixar i on pugui ser controlat pels efectius policials".

PROTECCIÓ DE DRETS POLÍTICS

En el seu escrit, Van den Eynde recorda que dimarts passat van ser proclamades les candidatures a les eleccions de les cambres parlamentries, a les quals els seus clients s'han presentat per ERC.

"La protecció dels drets polítics i personals que aquests candidats ostenten així com la necessitat de protegir la normalitat institucional, el pluralisme polític i altres fonaments del sistema democrtic hauria de portar al tribunal a "atorgar un nou estatut personal als acusats que permetés la seva participació en la campanya electoral així com el futur exercici dels drets de participació i representació política", afegeix el recurs.

Per aquest motiu, continua l'escrit, el Tribunal té un ampli ventall d'opcions per determinar mesures cautelars alternatives que garanteixin "mitjanant vigilncia policial constant" la subjecció dels acusats al procés, compatibilitzant-lo amb la protecció dels seus drets polítics.

8 SETMANES DE L'"INTENS I ESGOTADOR JUDICI"

Afegeix que l'acumulació de dies de presó que pesa sobre els dos acusats als quals ell representa afecta no només els drets fonamentals personals sinó les possibilitats d'afrontar el judici "en condicions compatibles amb el manteniment del dret al judici just que s'integra, entre altres facetes, perqu es relaciona amb les garanties de tranquillitat personal i condicions de desenvolupament de l'estratgia defensiva".

Considera aquesta defensa que aquestes garanties estan compromeses, "després de 8 setmanes de l'intens i esgotador judici que afecten les capacitats dels acusats i els equips de defensa".

El nou fet de ser candidats al 28-S, afegeix, "implica un increment de l'arrelament i genera l'aparició de drets i interessos dignes de protecció que haurien de ponderar-se amb la necessitat o no de mantenir la presó provisional".

Les altres defenses consultades per Europa Press, com les de l'exconseller Joaquim Forn, l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell i el president d'mnium Cultural, Jordi Cuixart, que no són candidats al 28-S, descarten de moment tornar a reclamar la seva excarceració, si bé s'adheriran a les peticions dels seus companys.