Junqueras recorre al Suprem i a la JEC per ser alliberat i restituir la seva candidatura

Publicat 7/11/2019 18:58:57CET
Oriol Junqueras (ERC).
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Diu que el TS ha posposat la inhabilitació fins que el TJUE resolgui la immunitat parlamentària

BARCELONA, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

Els advocats del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i del partit han presentat aquest dijous un recurs davant el Tribunal Suprem (TS) i un altre davant la Junta Electoral Central (JEC) que demanen la seva posada en llibertat i restituir la candidatura a les eleccions generals del 10 de novembre com a número u d'ERC.

Fonts jurídiques d'ERC han assegurat que el 30 d'octubre van rebre una resolució executòria de la sentència del Tribunal Suprem de l'1-O que acorda posposar la pena d'inhabilitació de Junqueras fins que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) resolgui si el dirigent republicà gaudeix o no d'immunitat per haver estat proclamat eurodiputat electe.

Davant aquesta resolució, els advocats de Junqueras i d'ERC han plantejat dues qüestions: d'una banda, que si el Suprem posposa la pena d'inhabilitació també hauria de suspendre la resta de la pena, és a dir, el seu empresonament i, per una altra, que si no està inhabilitat, la JEC ha de mantenir la seva candidatura el 10N com a cap de llista de la formació republicana, després de ser exclòs arran de la sentència de l'1-O.

Les mateixes fonts han explicat que aquest acte d'execució del Suprem dona un tractament especial a Junqueras i que, "per alguna raó", no els va ser notificat fins el dia 30 d'octubre, i no el 14, quan es va emetre la sentència, i que té dues implicacions, una en el TS i una altra en la JEC.

"SUSPENDRE LES PENES"

En primer lloc, argumenten que, si se suspèn la seva pena d'inhabilitació, "és totalment arbitrari que no se suspengui la pena de presó" i qüestionen quin és el motiu pel qual es posposa una part de la sentència i l'altra no.

Segons aquestes fonts, el Suprem ha d'esperar la resolució del TJUE sobre la immunitat parlamentària de Junqueras per complir la pena de presó i, com que el termini de dos anys de la presó provisional va caducar el 2 de novembre sense pròrroga, el dirigent republicà hauria de ser posat en llibertat.

"D'acord amb els raonaments del TS, mentre no surti la sentència de Luxemburg (TJUE) han de suspendre les penes. Si han de suspendre-les totes, ja no poden mantenir les penes de presó. Per tant, a dret de llei, Junqueras hauria de sortir en llibertat", subratllen.

D'altra banda, consideren que la JEC es va precipitar en ordenar que ERC canviés la seva llista electoral pel 10N per excloure Junqueras, perquè no havia tingut en compte l'acte del Suprem que posposa la seva inhabilitació: "La JEC ha bloquejat la candidatura de Junqueras quan hi ha una resolució del Suprem que diu que no està inhabilitat".

Si es té en compte que, per ells, si no està inhabilitat tampoc ha d'aplicar-se la condemna fins que el TJUE es pronunciï, Junqueras recuperaria la seva condició d'elegible en uns comicis, ja que un condemnat per la justícia no pot ser candidat.

Tot i que no contemplen que el nom de Junqueras figuri a la papereta electoral aquest diumenge perquè ja estan impreses, esperen que la JEC el restitueixi i el reconegui com a candidat d'ERC.

"NOU ESCÀNDOL JUDICIAL"

En una compareixença, el president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha defensat que l'exclusió de Junqueras de la llista de les eleccions generals "torna a ser un nou escàndol judicial, una nova mostra d'arbitrarietat de la justícia".

"Van contra Oriol perquè és el millor candidat que ningú pot tenir. Tornen a fer un ús il·legítim de la justícia", ha criticat.

A més, ha assegurat que lluitaran fins al final per alliberar Junqueras i perquè pugui ser candidat: "Rehabilitem l'Oriol el dia 10 a les urnes i lluitarem fins al final davant de la injustícia".