Publicat 29/1/2019 22:24:17 +01:00CET

Junqueras proposa un "camí factible" a la república i no renunciar a la desobedincia

Holograma del líder d'ERC Oriol Junqueras en un acte del partit
ERC

Assegura que la independncia arribar per demana cercar més suport fins a "majories inapellables"

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat aquest dimarts traar un "camí factible" cap a la independncia de Catalunya que inclogui diversos aspectes, com ampliar la majoria sobiranista i un referndum d'autodeterminació, sempre oberts al dileg amb l'Estat.

Així s'inclou en una conferncia que ha escrit i que, en estar a la presó preventiva, han llegit companys del partit en un acte en el Sant Jordi Club de Barcelona: "Per construir la república catalana que volem i consolidar-la, necessitem a molta gent que ara mateix encara no comparteix la proposta electoral de la qual formem part".

Junqueras ha precisat que aquest referndum hauria de ser reconegut per la prpia ciutadania i verificable a nivell internacional, per ha advertit que, davant un nou previsible rebuig de l'Estat, no es pot descartar "cap via democrtica" com per exemple la mobilització massiva i la desobedincia civil.

Així, aposta per aconseguir la independncia des del dileg amb l'Estat, per sense renunciar a altres vies sempre pacífiques com la desobedincia, perqu així ho han fet "grans referents de la pau i els drets a nivell mundial com Martin Luther King i Mahatma Ghandi".

I assegura que Catalunya ser independents malgrat tots els obstacles: "Ens van dir que era impossible que l'independentisme guanyés unes eleccions i ho vam fer. Ens van dir que era impossible fer l'1-O i ho vam fer. I ens diuen que mai podrem ser independents i ho serem".

"DESGASTAR" A l'ESTAT

El republic ha advertit que la república no arribar pel fet que el soberanisme guanyi una o dues 'batalles' decisives, sinó a través de la insistncia a reivindicar els seus postulats, ampliar les majories i un treball pacient "de desgast del rival".

Junqueras ha demanat al moviment sobiranista ser conscient de les seves fortaleses i de les seves febleses: "Caldria evitar confondre el futur desitjable amb el futur immediatament factible. I aix significa ser conscient del moment i el context en el qual vivim. Tracem el camí factible".

L'ex-vicepresident del Govern ha plantejat aquesta conferncia com una contribució "a traar un camí factible cap a la llibertat" i ha formulat un conjunt de propostes que, segons ell, si es duen a terme, portaran Catalunya a la república.

PROPOSTES

Per a aquest camí a la independncia factible, Junqueras proposa que l'economia catalana depengui cada vegada menys dels "oligopolis del rgim" i avisa que aix requerir d'un esfor institucional i que consumidors i empresaris estiguin conscienciats amb aquesta causa.

El líder d'ERC, a la presó des del 2 de novembre de 2017, també proposa intensificar el treball perqu a l'estranger "es conegui més i millor la reculada generalitzada de les llibertats a Espanya, sense exageracions innecessries per també sense edulcorants".

Reclama també enfortir l'associacionisme allí on és més feble, perqu així "la capacitat desinformativa del rgim --l'Estat-- és menor", i demana lluitar contra les desigualtats per a una societat més justa i cohesionada.

Finalment, aconsella que l'independentisme se sembli cada vegada més a la societat que aspira a representar, i ampliar així la base de suports: "Volem construir majories democrtiques, progressistes i republicanes inapellables com a pas previ indispensable en el projecte de construcció republicana".

ALIANA AMB EUROPA I MUNICIPALS

Junqueras també ha reivindicat que Catalunya ha d'estar sempre a favor de la defensa del projecte d'Europa lluitant contra els populismes i els extremismes que l'aguaiten --ha dit--, ja que així Europa també entendr que ha de recolzar "el dret a decidir" dels catalans.

També ha demanat el suport per al candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i ha avisat que el seu partit, després dels comicis de maig, apostar per formar "majories republicanes" en tants ajuntaments com els sigui possible.

UN HOLOGRAMA DEL LÍDER

L'acte ha comenat amb un holograma de Junqueras en l'escenari i que, als pocs segons, s'ha difuminat perqu diverses persones, incls el seu germ Roger Junqueras, llegissin la conferncia en nom del líder d'ERC.

Amb el president del Parlament i el vicepresident del Govern, Roger Torrent i Pere Aragons, entre el públic, també han fet d'oradors la periodista Empar Moliner; la diputada Najat Driouech; Joan Ignasi Elena; el candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i la candidata a les europees Diana Riba.

Junqueras, que ser traslladat el divendres a Madrid per al judici de l'1-O al Tribunal Suprem, no ha abordat alguns dels temes candents, com per exemple si l'independentisme ha de recolzar els Pressupostos Generals de l'Estat.