Publicat 28/01/2020 12:04

Junqueras: "A la presó trobarem gent més honrada que els poderosos que ens condemnen"

L'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en la comissió del 155 del Parlament.
PAU VENTEO - EUROPA PRESS

Assumeix "el preu" de ser a la presó per evidenciar com és l'Estat

BARCELONA, 28 gen. (EUROPA PRESS) -

El líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha reivindicat aquest dimarts que a la presó hi ha gent "més honrada" que els qui han condemnat els exconsellers a penes de presó per impulsar l'1-O.

"Aquesta nit tornarem a la presó, no passa res. A la presó hi trobarem molta gent, molta més honrada que molts dels poderosos que ens condemnen cada dia", ha afirmat en la seva intervenció durant la comissió d'investigació del 155 al Parlament en resposta als grups.

Junqueras ha destacat que els qui van aplicar el 155 i els qui en van demanar més, en allusió a l'expresident Mariano Rajoy, a l'exvicepresidenta Soraya Saéz de Santamaría i a l'exlíder de Cs Albert Rivera, ja no es troben en la primera línia política: "I jo sí".

Ha celebrat que la diferncia és que ell ha obtingut uns resultats electorals millors: "Les urnes, la democrcia i els vots ens han passat factures diferents. A veure si acabaré preferint la meva factura...".

La intervenció del líder republic en resposta a les preguntes dels grups ha girat al voltant del fet que assumeix la "repressió" amb el seu empresonament perqu creu que així s'ha aconseguit que molta gent, també a l'estranger, vegi com és l'Estat.

Per l'exvicepresident del Govern, que l'hagin empresonat ha servit perqu els tribunals europeus donin la raó als presos sobiranistes en contra del criteri de la justícia espanyola i per "obrir els ulls a molta gent que pensava que aix no passaria".

"Si el fet de ser a la presó és el preu que paguem perqu aix es visualitzi, és el preu que pagarem", tot i que ha dit que el seu compromís és fer tot all que sigui possible perqu les generacions futures no hagin de ser mai empresonades per exercir el dret a vot.

Junqueras també ha assegurat que no té "cap rancúnia" cap als qui l'han empresonat, i que manté la voluntat que hi hagi justícia i reparació.

"A MI EM PARLEN DE TRENCAR FAMÍLIES?"

En resposta a la líder de Cs, Lorena Roldán, --que se n'ha anat i no ha sentit la rplica de Junqueras-- que l'ha acusat de trencar famílies a Catalunya, ha contestat: "A mi m'han de parlar de trencar famílies? A mi, que avui tampoc no podré anar a casa a saludar els meus fills? De deb aquesta pregunta retrica creuen que serveix de res més enll de satisfer la seva vanitat de repetir sempre el mateix i no preguntar-se mai el que veritablement passa al seu voltant?".

A més, després que Cs hagi reclamat que demani perdó, ha reiterat que si mai ha molestat algú, no té cap inconvenient a disculpar-se, per que ell no va ordenar carregar contra votants ni empresonar ningú: "Aquesta és una diferncia substancial, radical i decisiva entre jo i els que aplaudeixen la nostra presó".

"Perqu nosaltres no ho faríem, nosaltres no ho hem fet i nosaltres no ho farem. I aix no ens fa més febles, ens fa més forts. Molt més forts que ells. I la prova és que no s'esperen a sentir la resposta", ha retret al partit taronja.

EVITAR UN ALTRE 155

En resposta al diputat de la CUP Carles Riera que s'ha referit a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, com a diputat del Parlament i que li ha preguntat si veu possible un altre 155, ha sostingut que sí, que és possible, per que "cal treballar per evitar-lo".

Junqueras ha defensat preservar les mobilitzacions socials en tots els mbits, "per també preservar les institucions", l'endem que ERC rebutgés valorar la petició de JxCat sobre desobeir la Junta Electoral Central (JEC) i el Tribunal Suprem en referncia a la inhabilitació de Torra, perqu ho considera un gest estril i per garantir la sobirania del Parlament que podia tornar a quedar compromesa amb un gest de desobedincia.

Ha assumit que tirar endavant el projecte de república catalana és "tremendament difícil, per és millor fer-ho des de les institucions", i no amb les institucions intervingudes com va passar en aplicació del 155.

MESA DE DILEG

Sobre la taula de dileg entre governs que han pactat ERC i el PSOE, ha reconegut dificultats i el seu escepticisme, per que aix és compatible amb l'"entusiasme" que té per poder dialogar i negociar amb l'Estat, perqu considera que sempre és el que ha demanat l'independentisme.

Ha defensat que la taula de dileg "és un pas endavant, un pas incert, segur, per un pas endavant", ha destacat que, a parer seu, és la primera vegada que el Govern central reconeix l'existncia d'un conflicte polític a Catalunya, i ha sostingut que l'independentisme no podr mai abandonar la seva voluntat de dileg.

"Quan un dia en aquesta taula no hi quedi ningú més perqu s'han aixecat, nosaltres hi hem de continuar sempre. Perqu la bandera del dileg és la millor de les banderes per fer realitat aquella república que tant desitgem i que estem tan segurs que és la millor opció per al nostre país", ha concls.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés