Publicat 14/2/2019 12:41:02 +01:00CET

Junqueras es presenta com un pres polític, nega els delictes i fa un al·legat a favor de l'autodeterminació

Interrogatori a Oriol Junqueras en el judici pel procés
POOL

Afirma que no és un delicte votar, per sí impedir-ho per la fora i crida a un "element censor" al Tribunal Constitucional

MADRID, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

L'exvicepresident catal Oriol Junqueras s'ha presentat davant del Tribunal Suprem com "un pres polític" que va ser jutjat en un judici polític. Així mateix, ha negat totes les acusacions que pesen contra ell en el judici pel procés independentista i ha arribat a afirmar que les acusacions "retorcen l'argumentació" i "no se sustenten", i ha asseverat que "res del que han fet és delicte", perqu "votar no és delicte, per sí impedir-ho per la fora".

El polític independentista ha fet un allegat en defensa del dret d'autodeterminació i ha qüestionat les resolucions del Tribunal Constitucional, la qual cosa ha arribat a qualificar com a "element censor".

Una mica nerviós, aixecant la veu de vegades, gesticulant molt i amb respostes perfectament preparades, Junqueras ha respost així, en castell, a les preguntes del seu advocat, perqu s'ha acollit al seu dret a no declarar a la Fiscalia i a la resta d'acusacions i ha allegat que es deu als seus votants.

"Les acusacions retorcen l'argumentació. Res del que hem fet és un delicte. Votar en un referndum no és cap delicte. I dels delictes que se'ns volen atribuir no n'hem fet cap. Les acusacions diran el que creguin més oportú, per n'estic absolutament en desacord. És una argumentació forada, no se sustenta", ha subratllat Junqueras tot pujant el to de veu.

Més endavant, en una altra pregunta del seu advocat, l'exvicepresident ha insistit en aquesta idea i ha anat més enll: "Votar no és cap delicte; impedir per la fora que la gent voti, sí. Votar no és cap delicte perqu no és en el Codi Penal. Estem convenuts que les urnes són uns elements imprescindibles en assumptes polítics", ha argumentat, i ha apuntat després que aquesta és la raó per la qual la consulta del 9 de novembre del 2014 "a ningú no se li va ocórrer impedir-la per la fora, afortunadament, per que va passar desgraciadament l'1-O".

El Ministeri Públic acusa Junqueras de rebellió i malversació de cabals públics i sollicita 25 anys de presó per a ell. L'acusació popular que exerceix Vox apuja la petició fins a 74 anys de presó en incloure també el delicte d'organització criminal. L'Advocacia de l'Estat, per la seva banda, només l'acusa de sedició i malversació i li reclama 12 anys de presó.

Ja en la primera pregunta, Junqueras ha enumerat els crrecs que ha ocupat des que es dedica a la política i després de recordar que va ser cessat com a vicepresident de la Generalitat en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha afirmat que es considera un "pres polític".

"BONES PERSONES"

Després d'exposar de manera extensa les seves idees independentistes i recordar que el seu partit, ERC, sempre ha incls en els seus programes electorals l'aspiració d'aconseguir la independncia de Catalunya, Junqueras s'ha definit a si mateix i als seus companys acusats com a "bones persones" i per aix ha defensat que "mai, mai, mai" no han recorregut o plantejat la violncia com a mitj per aconseguir aquest objectiu.

"Si se'ns llegeix, si se'ns escolta, ningú no pot tenir cap dubte que sempre, sempre hem rebutjat la violncia. I ho seguirem fent. Qualsevol objectiu polític noble pot resultar immoral si els mecanismes que es fan servir per aconseguir-lo són indecents. Aix és vlid per a Catalunya, per a la Corona espanyola, per a Europa... Preservarem aquests valors molt abans que el nostre objectiu", ha remarcat.

L'exvicepresident ha explicat que defensa el dret d'autodeterminació de Catalunya i ha argumentat que aquest és "un principi democrtic recollit en tractats internacionals" que defensa que "quan hi ha una petició ciutadana sostinguda en el temps se li ha de donar una sortida política". En la seva opinió, "qualsevol democrcia ha de defensar" el dret a ser independentista.

"NO SOM ENEMICS DE NINGÚ"

A la pregunta del seu lletrat de com es pot aconseguir aquest objectiu, ha respost que el mitj és "intentar explicar-se tan bé com sigui possible i convncer, construir majories democrtiques i generar consensos en la societat". "Volem convncer. Ens agradaria que ningú no ens tingués com a enemic, com tantes vegades se'ns tracta. No som enemics de ningú", ha apuntat.

"Estimo Espanya i la gent d'Espanya, clar que sí. Ho he dit moltes vegades perqu és de deb", ha afegit, per després destacar que est "convenut" que "la millor manera de garantir la convivncia és un reconeixement entre iguals que sigui fruit de la voluntat democrtica dels ciutadans". "I si perdem, ho respectarem, com sempre", ha subratllat.